Orice mare realizare începe cu un vis. Poate fi vorba de o străfulgerare ce ne inspiră, ori de o idee asupra căreia reflectăm îndelung, important este că ne trezeşte dorinţa de a avea, a face sau a deveni ceva nou, diferit. Şi ca să reuşim, nu ar mai fi nevoie decât de...
Ei, şi aici, la această listă, se face filtrarea între visele care rămân doar vise şi cele care se transpun în realitate concretă.
Coachingul NLP foloseşte un cadru foarte eficient de captare a viselor şi activare a resurselor necesare pentru realizarea lor. Dacă vrei să realizezi ceva, sau doar să descoperi cum funcţionează coachingul NLP, ia-ţi 10 minute pentru a folosi acest cadru într-un proces de auto-coaching.
Nimic nu erodează mai mult calitatea unei relaţii decât neînţelegerile ce-şi au originea în necunoaşterea şi/sau neacceptarea reciprocă. De aceea, este foarte important să ţineţi cont, atât în relaţia de cuplu, cât şi în contactele profesionale, de caracteristicile ce fac diferenţa dintre bărbaţi şi femei. Asupra lor au atras atenţia cărţi precum cele din seria „Marte şi Venus” a dr. Gray, sau cele ale lui Alan Pease.
Există însă foarte puţine date referitoare la specificul românesc, care să permită oferirea de strategii cu adevărat ancorate în realitatea noastră.
Româncele au un nivel de inteligenţă emoţională (EQ) mai ridicat decât al bărbaţilor, diferenţa dintre sexe fiind mică la tineri şi crescând odată cu vârsta la cei de peste 35 de ani, arată studiul „Inteligenţa emoţională la locul de muncă” realizat de Competent Consulting.
Rezultatele studiului demonstrează că româncele sunt mai capabile decât bărbaţii să facă faţă cu succes problemelor sociale cu care se confruntă şi să-i determine pe cei din jur să coopereze cu ele. În schimb, bărbaţii le depăşesc în privinţa proactivităţii şi a încrederii în sine.
Articolul prezintă şase strategii bazate pe această caracteristică, ce pot fi folosite pentru a vă spori şansele de succes şi fericire atât în viaţa profesională, cât şi personală.
Bazat pe modelul circumplex al celor 8 emoții primare, elaborat și perfecționat continuu începând cu anul 2009, este o metodă de coaching de grup, care vizează dezvoltarea autentică și accelerată a abilităților de inteligență emoțională și socială. Ajuns deja la a patra generație de tehnici, acest proces permite depășirea rapidă a blocajelor emoționale, optimizarea relației cu sine și cu ceilalți și deplina exprimare a potențialului interior.
Denumirea Smart Emotions® este marcă înregistrată a Competent Consulting din anul 2009.
Fiecare persoană își dezvoltă, de-a lungul vieții, un anumit pattern de preferințe emoționale: unii se enervează ușor, alții sunt mereu serioși și chiar triști, iar alții sunt mereu îndrăgostiți. Capacitatea noastră de a face față tuturor situațiilor din viață depinde de capacitatea de a accesa, exprima și utiliza toate cele 8 emoții primare, pentru care există circuite neuronale specifice.
Circuitele neuronale specifice permit exprimarea celor 8 emoții primare la nivel infantil, de copil de 4-6 ani. Asemeni celorlaltor funcții ale creierului, ele se dezvoltă și se maturizează în cursul vieții, cu condiția să fie accesate și exprimate. Dar viața socială modernă inhibă sau chiar respinge anumite emoții, astfel că ele rămân la un nivel sub-dezvoltat. De aceea, întâmpinăm dificultăți în luarea deciziilor, punerea lor în practică, evaluarea corectă a succesului etc.
Inteligența emoțională și socială se bazează pe capacitatea de a recunoaște emoțiile proprii și ale altora. Iar charisma și persuasiunea sunt asociate cu capacitatea de exprimare a emoțiilor. De aceea, programul cuprinde exerciții de antrenare a acestor capacități.
Emoțiile sunt motorul acțiunilor noastre. Ele ne pun în mișcare multe procese psihice, începând cu atenția, continuând cu evaluarea situațiilor concrete și terminând cu luarea deciziilor și implementarea lor. Integrarea emoțiilor fluidizează aceste procese și le sporește eficiența.
Creierul ne recompensează cu o doză de plăcere pentru fiecare derulare cu succes a unui pattern emoțional. După ce ne-am înfuriat și am făcut dreptate, ne simțim bine. Și tot bine ne simțim după ce am plâns în hohote atunci când am pierdut ceva sau pe cineva. Dar putem descoperi că la fel de plăcut este să ne asumăm frica față de un pericol real sau respingerea unei oferte înșelătoare.
Detalii despre acest program pot fi găsite pe site-ul dedicat, www.smartemotions.ro.