ani de experiență
vise îndrăznețe împlinite
e-mailuri de mulțumire
În fiecare persoană există resurse interioare înnăscute: talente, preferințe, creativitate și inspirație absolut unice.Ne trăim cu adevărat viața doar atunci când le descoperim și le exprimăm pe deplin.
Aventura noastră pe tărâmul dezvoltării personale a început în adolescență, când am început să ne cunoaștem potențialul propriu și să găsim modalități de sporire a manifestării lui:
În iunie 1990 am creat prima companie românească având ca obiect de activitate „Consultanță pentru dezvoltare personală” și am facilitat schimbarea vieții a sute de persoane și familii care se confruntau cu decizii dificile odată cu trecerea de la comunism la o societate liberă.
Le-am împărtășit tehnici pe care le aplicasem noi înșine, care în prezent se regăsesc în programele înregistrate ca marcă europeană sau românească.
Între 1996 și 2013 am urmat formări în psihoterapie și tehnici avansate de dezvoltare personală:
Expertiza noastră este demonstrată de:
Orice mare realizare începe cu un vis. Poate fi vorba de o străfulgerare ce ne inspiră, ori de o idee asupra căreia reflectăm îndelung, important este că ne trezeşte dorinţa de a avea, a face sau a deveni ceva nou, diferit. Şi ca să reuşim, nu ar mai fi nevoie decât de...
Ei, şi aici, la această listă, se face filtrarea între visele care rămân doar vise şi cele care se transpun în realitate concretă.
Coachingul NLP foloseşte un cadru foarte eficient de captare a viselor şi activare a resurselor necesare pentru realizarea lor. Dacă vrei să realizezi ceva, sau doar să descoperi cum funcţionează coachingul NLP, ia-ţi 10 minute pentru a folosi acest cadru într-un proces de auto-coaching.
Indiferent dacă de-abia aţi fost numit într-o poziţie de conducere sau dacă aveţi deja ani de-a rândul de când gestionaţi echipe sau companii, aproape sigur v-aţi lovit de această dificultate: singurătatea turnului de fildeş al liderului.
Tot mai puţini sunt cei din jur care sunt dispuşi să vă dea un feedback sincer, tot mai rare persoanele în faţa cărora puteţi vorbi deschis despre ezitările şi temerile dvs.
Iar efectul este că trebuie să mergeţi pe propria mână, să speraţi că veţi face greşeli cât mai rar, iar acestea să afecteze cât mai puţin rezultatele organizaţiei.
Iată cinci seturi de întrebări, la care este destul de puţin important dacă aveţi sau nu deja răspunsuri, însă este esenţial să vi le puneţi atunci când vă priviţi în oglindă.