Orice mare realizare începe cu un vis. Poate fi vorba de o străfulgerare ce ne inspiră, ori de o idee asupra căreia reflectăm îndelung, important este că ne trezeşte dorinţa de a avea, a face sau a deveni ceva nou, diferit. Şi ca să reuşim, nu ar mai fi nevoie decât de...
Ei, şi aici, la această listă, se face filtrarea între visele care rămân doar vise şi cele care se transpun în realitate concretă.
Coachingul NLP foloseşte un cadru foarte eficient de captare a viselor şi activare a resurselor necesare pentru realizarea lor. Dacă vrei să realizezi ceva, sau doar să descoperi cum funcţionează coachingul NLP, ia-ţi 10 minute pentru a folosi acest cadru într-un proces de auto-coaching.
Nimic nu erodează mai mult calitatea unei relaţii decât neînţelegerile ce-şi au originea în necunoaşterea şi/sau neacceptarea reciprocă. De aceea, este foarte important să ţineţi cont, atât în relaţia de cuplu, cât şi în contactele profesionale, de caracteristicile ce fac diferenţa dintre bărbaţi şi femei. Asupra lor au atras atenţia cărţi precum cele din seria „Marte şi Venus” a dr. Gray, sau cele ale lui Alan Pease.
Există însă foarte puţine date referitoare la specificul românesc, care să permită oferirea de strategii cu adevărat ancorate în realitatea noastră.
Româncele au un nivel de inteligenţă emoţională (EQ) mai ridicat decât al bărbaţilor, diferenţa dintre sexe fiind mică la tineri şi crescând odată cu vârsta la cei de peste 35 de ani, arată studiul „Inteligenţa emoţională la locul de muncă” realizat de Competent Consulting.
Rezultatele studiului demonstrează că româncele sunt mai capabile decât bărbaţii să facă faţă cu succes problemelor sociale cu care se confruntă şi să-i determine pe cei din jur să coopereze cu ele. În schimb, bărbaţii le depăşesc în privinţa proactivităţii şi a încrederii în sine.
Articolul prezintă şase strategii bazate pe această caracteristică, ce pot fi folosite pentru a vă spori şansele de succes şi fericire atât în viaţa profesională, cât şi personală.
Antreprenorii și managerii de top au nevoie de o formă specială de coaching, bazată pe încredere, dar și provocare, prin care să fie susținuți în abordarea celor mai delicate și complexe subiecte legate de activitatea curentă și strategiile de viitor. În felul acesta se dezvăluie, se înțeleg, nu se mai simt singuri – dar își și dezvoltă unicitatea!
Iar faptul că alături de mine rezultatele apar rapid, cel mai adesea în 1-3 sesiuni de 30-45 minute, este deosebit de apreciat de cei care cunosc valoarea timpului unui antreprenor sau manager de top.
Adesea, chiar și antreprenorii și top-managerii au doar impresia că știu ce vor și de ce anume își doresc acele lucruri. Iar în privința nevoilor echipei sau organizației, cel mai adesea există nevoi și așteptări pe care le ignoră cu desăvârșire.
Din experiența mea, mai bine de 90{d563054d2e4114d7e0c914dfc4c20a7517728fa8e6d8957c9fb8eb842c8013a1} dintre situațiile abordate în executive coaching au la origine un conflict de valori. Uneori conflictul este interior, dar foarte adesea el este general de valorile diferite de cele ale unui grup sau chiar ale întregii organizații.
Identificăm aspectele simple, complicate și complexe ale situației. Și apoi explorăm oportunitățile și amenințările asociate ei, pentru a identifica cel puțin 3 tipuri de soluții.
Schimbările sunt susținute de un motor ce funcționează pe bază de resurse. Unele sunt interioare, ale clientului de coaching, dar majoritatea sunt puse la dispoziție de către colaboratori și organizație, deci trebuie activate.
Întregul proces de coaching este orientat spre atingerea obiectivului definit de client, fiind documentat într-un Plan de Acțiune detaliat, cu termene și criterii de evaluare precise.