Secretele comunicării eficiente
Comunicarea este mijlocul prin care ne coordonăm şi ne influenţăm reciproc gândirea şi acţiunile. De aceea, impactul său asupra celor din jur ne permite sau nu să ne afirmăm în calitate de manager eficient sau lider vizionar.
Profesia îţi impune să transmiţi mereu mesaje care să conducă la schimbări de comportament şi atitudine?
Iar uneori ai senzaţia că te loveşti de un zid, clădit din indiferentă, neimplicare, dezinteres, aroganţă sau plictiseală?
Înseamnă că ai încălcat unul dintre următoarele 3 elemente-cheie ale unei prezentări de impact:
1. Prezentarea este de fapt o conversaţie!
Indiferent dacă este vorba despre un training cu câţiva participanţi, prezentarea unui produs la sediul unui client, o şedinţă cu colectivul, ori de o prezentare la un congres în faţa a sute sau mii de persoane, păstrează mereu în minte ideea că de fapt ceilalţi se aşteaptă să conversezi cu ei, nu să asculte un monolog.
Textul pe care îl rosteşti sau imaginile cu care îl ilustrezi în realitate nu contează! Contează doar să creezi conectarea, implicarea auditoriului în mesajul pe care îl transmiţi.
Dacă „le vorbesti” este destul de greu să îi convingi.
Dar dacă „vorbesti cu ei”, punând mereu întrebări – chiar şi retorice – şi activând toate cele trei canale senzoriale (vizual: „Vă este clară perspectiva?’, auditiv ‘Ping! V-a picat fisa?’ şi kinestezic „Simţiţi uşurarea pe care o aduce soluţia propusă?”) se realizează conectarea adevărată cu publicul.
2. Doar ei contează!
Greşeala majoră a prezentatorilor este că foarte adesea vorbesc exclusiv despre propriile experienţe, propriile preferinţe, propriile puncte de vedere. Şi apoi se întreabă de ce ceilalţi sunt din ce în ce mai puţin atenţi şi implicaţi.
În realitate, dacă doreşti ca ceilalţi să-ţi preia punctul de vedere, trebuie să îl prezinţi astfel încât să-i intereseze: ce vor obţine, în ce fel vor beneficia, în ce fel îşi păstrează avantajele actuale etc.
Şi cauta alte mijloace de ilustrare decât PowerPoint. De exemplu, dacă ar fi să foloseşti o prăjitură drept exemplu pentru cunoştinţele, produsul său serviciile pe care vrei să le prezinţi, care este cea mai potrivită alegere? De ce participanţii ar alege-o din vitrina cofetăriei? În ce fel i-ar satisface?
3. Joacă-ţi propriul rol!
Capacitatea de a juca rolul altcuiva, de a-ţi atribui calităţi sau cunoştinţe pe care nu le ai, se dezvolta în cinci ani de facultate de actorie şi apoi în alţi câţiva ani de experienţă pe scenă.
Ai la dispoziţie tot acest timp şi profesorii potriviţi? Dacă nu, lasă-i pe ceilalţi să te vadă aşa cum eşti, nu aşa cum ţi-ai dori să fii, deoarece altfel mai devreme sau mai târziu vei uita să mai pozezi şi-ţi vei ‘da în petic”.
Perfecţiunea prezentării provine din pasiunea cu care o faci, nu din fidelitatea textului pe care îl rosteşti.
P.S. Mai există şi un al patrulea element, mai importat decât toate trei la un loc:
4. Foloseşte limbajul corporal, mimica, privirea şi vocea pentru a da impact cuvintelor tale!
Despre acest aspect se vorbeşte foarte rar – şi încă mai rar se creează cadrul pentru dezvoltarea sa adecvată.
Şi asta pentru că este mai simplu să dai reguli referitoare la conţinut decât să dezvolţi abilităţile de comunicare la nivel emoţional.
Numai că exact de ele au nevoie toţi trainerii, managerii, agenţii de vânzări.
Imaginează-ţi tot ce ai putea realiza dacă gesturile tale ar veni mereu să accentueze un argument sau o caracteristică.
Ori dacă privirea ta ar putea trece de la una caldă, învăluitoare, la cea fermă care transmite imperative.
Sau dacă vocea s-ar transforma într-un instrument capabil să transmită atracţie, pasiune, fascinaţie pentru subiectul despre care vorbeşte.
Nu-i aşa că exact aceasta era bucăţică lipsă din puzzle-ul comunicării tale?
Ei bine, avem o veste bună: doi dintre foarte puţinii traineri ce se ocupă cu dezvoltarea acestui tip de abilităţi vor fi la Bucureşti pe 15 şi 16 noiembrie 2006, pentru un trainig ce va face valuri: High Impact Presentation Skills.
Elveţienii Megha Baumeler şi Ueli Frischknecht îţi pun la dispoziţie peste 18 ani de experienţă în lucrul cu vocea, mimică, privirea şi limbajul corporal, pentru că tu să-ţi poţi transmite mesajele de o manieră profesionistă şi cu impact maxim.
Mai sunt doar câteva locuri la acest training unic, ce-ţi poate transforma profund prestanţă, capacitatea de relaţionare şi de transmitere a mesajelor.