Rezultate extrem de interesante, prezentate în premieră
Rezultatele studiului „Inteligenta emoţională la locul de muncă – 2007”, realizat de Competent Consulting, au fost prezentate în cadrul conferinţei de presă organizată pe data de 18 iulie 2007, ora 11, la sala Jad a U Business Center – Bucureşti.
Cu această ocazie, ziariştii acreditaţi au avut acces în premieră la informaţii inedite şi extrem de interesante referitoare la impactul pe care îl are inteligenţă emoţională asupra activităţii companiilor romaneşti.
Este primul studiu realizat la nivel naţional pe acest subiect, iar rezultatele sale releva specificul românesc al EQ. Studiul a fost realizat în perioada martie-iunie 2007, pe un eşantion reprezentativ de 1963 de persoane, cu vârste cuprinse între 18 şi 65 ani, marja de eroare fiind mai mică de 2,2%.
Câteva puncte de interes:
- prima hartă a distribuţiei nivelului EQ la nivel naţional;
- prima hartă a echilibrului emoţional în România;
- harta nivelului de epuizare fizică şi emoţională;
- influenţa nivelului EQ asupra eficienţei profesionale;
- relaţia dintre nivelul de pregătire şcolară şi EQ;
- diferenţele dintre bărbaţi şi femei în privinţa EQ şi a echilibrului emoţional;
- relaţia dintre inteligenţa emoţională şi carieră.
De exemplu, v-aţi pus vreodată întrebarea care este diferenţa dintre un creator de firme şi un manager? Sau de ce femeile conduc mai eficient colectivele de mărime medie, iar bărbaţii pe cele mari? Ori în ce fel optimismul vă influenţează cariera?
Toate aceste întrebări, şi multe altele, îşi găsesc răspunsul în Raportul studiului, ce poate fi accesat făcând click aici.
Ce este inteligenţa emoţională?
Inteligenţa emoţională reprezintă capacitatea de percepere, înţelegere şi utilizare a emoţiilor în vederea luării deciziilor optime şi punerii lor în practică de o manieră cât mai eficientă. Peste 80% dintre factorii care determină succesul profesional şi obţinerea unui nivel ridicat de satisfacţie în viaţă sunt asociaţi cu nivelul de inteligenţă emoţională (EQ) şi independenţi de nivelul de inteligenţă raţională sau academică (IQ). Altfel spus, în paralel cu acumularea de cunoştinţe şi de soluţii pentru probleme logice, oamenii de succes îşi dezvoltă:
- capacitatea de a detecta emoţiile proprii şi ale celor din jur,
- capacitatea de a analiza impactul emoţional pe care îl pot avea acţiunile lor,
- capacitatea de a trezi în ei înşişi şi în ceilalţi emoţiile cele mai motivante, ce pot susţine deciziile lor,
- echilibrul emoţional şi optimismul,
- încrederea în sine şi în cei din jur.
Ce legătura are EQ cu performanţele profesionale?
Este evident că toate aceste calităţi sunt extrem de utile persoanelor ce ocupă poziţii de conducere, atât în companii, cât şi în instituţii şi organizaţii neguvernamentale. Iar studiile efectuate pe plan mondial au demonstrat că inteligenţa emoţională este cea care face diferenţa între leadership şi leadershit, adică între conducerea prin delegare, antrenare şi automotivare şi respectiv cea bazată pe autoritarism, control şi feedback negativ.
În plus, Raportul prezintă informaţii legate de impactul distribuţiei regionale a EQ şi a tipurilor de emoţii trăite la locul de muncă asupra:
- eficienţei activităţii profesionale,
- nivelului de stres şi epuizare emoţională,
- calităţii relaţiilor şi comunicării profesionale.
Cine a realizat studiul?
Competent Consulting face parte din reţeaua internaţională NexusEQ a organizaţiilor implicate în cercetarea şi dezvoltarea inteligenţei emoţionale şi are contracte de parteneriat cu institute similare din Marea Britanie, SUA şi Elveţia. În anul 2006 a lansat un plan strategic de introducere în companiile româneşti a programelor bazate pe inteligenţa emoţională, care implică o serie întreagă de studii şi cercetări de interes public.
„După ce s-a impus în calitate de lider al formărilor NLP de clasă business, Competent Consulting a demarat un plan strategic de dezvoltare a inteligenţei emoţionale în companiile româneşti, care vizează asigurarea de avantaje competitive cu costuri minime” precizează Daniel Bichiş, responsabilul acestui proiect.
„Iar faptul că unii concurenţi au început să ne copieze abordarea şi să lanseze studii paralele nu face decât să confirme valoarea şi importanţa iniţiativei noastre. Utilizate cu profesionalism şi competenţă, tehnicile de inteligenţă emoţională au un potenţial excepţional de facilitare şi accelerare a dezvoltării personale şi organizaţionale. Dar pentru a accede la acest nivel este nevoie de mult mai mult decât să citeşti 2-3 cărţi de popularizare şi să le transformi în seminarii.
Este nevoie de un efort continuu de auto-perfecţionare, de un contact strâns cu realităţile din organizaţiile româneşti şi un dialog permanent cu celelalte centre din lume care dezvoltă aplicaţiile organizaţionale ale inteligenţei emoţionale. În prezent, suntem singura companie românească ce deţine licenţe recunoscute la nivel mondial pentru măsurarea şi dezvoltarea inteligenţei emoţionale şi care este implicată în cooperări internaţionale vizând utilizarea acestora pentru crearea unei noi clase de lideri. Căci numai astfel putem să ne punem în aplicare deviza: Succesul dumneavoastră este profesia noastră!”