Inteligență emoțională

SOLUȚII

ARTICOLE

EA şi EL prin prisma inteligenţei emoţionale
EA şi EL prin prisma inteligenţei emoţionale

Nimic nu erodează mai mult calitatea unei relaţii decât neînţelegerile ce-şi au originea în necunoaşterea şi/sau neacceptarea reciprocă. De aceea, este foarte important să ţineţi cont, atât în relaţia de cuplu, cât şi în contactele profesionale, de caracteristicile ce fac diferenţa dintre bărbaţi şi femei. Asupra lor au atras atenţia cărţi precum cele din seria „Marte şi Venus” a dr. Gray, sau cele ale lui Alan Pease.

Există însă foarte puţine date referitoare la specificul românesc, care să permită oferirea de strategii cu adevărat ancorate în realitatea noastră.

Româncele au un nivel de inteligenţă emoţională (EQ) mai ridicat decât al bărbaţilor, diferenţa dintre sexe fiind mică la tineri şi crescând odată cu vârsta la cei de peste 35 de ani, arată studiul „Inteligenţa emoţională la locul de muncă” realizat de Competent Consulting.

Rezultatele studiului demonstrează că româncele sunt mai capabile decât bărbaţii să facă faţă cu succes problemelor sociale cu care se confruntă şi să-i determine pe cei din jur să coopereze cu ele. În schimb, bărbaţii le depăşesc în privinţa proactivităţii şi a încrederii în sine.

Articolul prezintă şase strategii bazate pe această caracteristică, ce pot fi folosite pentru a vă spori şansele de succes şi fericire atât în viaţa profesională, cât şi personală.

Cum mă văd în oglinda organizaţiei?
Cum mă văd în oglinda organizaţiei?

Indiferent dacă de-abia aţi fost numit într-o poziţie de conducere sau dacă aveţi deja ani de-a rândul de când gestionaţi echipe sau companii, aproape sigur v-aţi lovit de această dificultate: singurătatea turnului de fildeş al liderului.

Tot mai puţini sunt cei din jur care sunt dispuşi să vă dea un feedback sincer, tot mai rare persoanele în faţa cărora puteţi vorbi deschis despre ezitările şi temerile dvs.

Iar efectul este că trebuie să mergeţi pe propria mână, să speraţi că veţi face greşeli cât mai rar, iar acestea să afecteze cât mai puţin rezultatele organizaţiei.

Iată cinci seturi de întrebări, la care este destul de puţin important dacă aveţi sau nu deja răspunsuri, însă este esenţial să vi le puneţi atunci când vă priviţi în oglindă.

Zece paşi spre o relaţie bună cu corpul
Zece paşi spre o relaţie bună cu corpul
Trăim într-o epocă în care atenţia pentru aspectul fizic tinde să capete nuanţe obsesive, datorită presiunii sociale şi modelelor comportamentale promovate de mass-media. Persoanele frumoase, indiferent dacă este vorba despre bărbaţi sau femei:
 • au salarii mai mari,
 • îşi găsesc mai uşor un nou loc de muncă,
 • au o viaţă socială mai intensă şi variată
comparativ cu ceilalţi. 
De aceea, există pericolul de a ne denatura relaţia cu propriul corp, supunându-l fie unor exerciţii fizice sau diete ce-i pot perturba buna funcţionare, fie chiar unor intervenţii de chirurgie estetică cu efecte secundare nedorite.
Iată zece paşi ce pot schimba semnificativ relaţia cu propriul corp şi pot activa natural resursele de frumuseţe ce există în orice om.
 

Inteligență emoțională

Inteligența emoțională reprezintă armonizarea conștientă a gândurilor, emoțiilor și acțiunilor pentru a lua decizii și a obține rezultate optime în relația cu noi înșine și cu ceilalți.

Inteligența emoțională (EQ) definește un set de abilități ce sunt diferite, dar complementare, abilităților logice și cognitive măsurate de coeficientul de inteligență (IQ). Spre deosebire de acestea din urmă, abilitățile din EQ:

 • pot fi învățate și dezvoltate întreaga viață,
 • reprezintă un sistem integrat, ce poate fi regăsit la nivel individual, de grup și de organizație,
 • au efect imediat de optimizare a comunicării, cooperării și eficienței la toate aceste niveluri.
De ce am nevoie de inteligență emoțională?

Persoanele inteligente emoțional:

 • Dezvoltare Emoționalăîși recunosc emoțiile și receptează informațiile transmise de ele,
 • le integrează cu interpretarea rațională a situațiilor, astfel încât să poată lua deciziile optime,
 • își exprimă în mod adecvat emoțiile, pentru a beneficia de resursele specifice pe care acestea le pun la dispoziție,
 • le folosesc pentru a-și optimiza acțiunile și susține automotivarea,
 • învață atât să evite experiențele neplăcute, cât și să le repete pe cele care le-au asigurat succesul și împlinirea obiectivelor.

Universitatea Harvard a efectuat un studiu în 500 de companii care își propuseseră să identifice abilitățile care asigură maximul de competență și eficiență profesională. Au fost urmărite abilitățile tehnice (derivând din formarea și experiența profesională), cele cognitive (ținând de IQ) și cele emoționale (definite prin EQ). Singurul parametru care s-a dovedit a fi definitoriu pentru succesul profesional a fost EQ, persoanele cu rezultate excepționale având în medie un coeficient EQ cu 85{d563054d2e4114d7e0c914dfc4c20a7517728fa8e6d8957c9fb8eb842c8013a1} mai ridicat decât media.

Studiile efectuate de Hay Group și psihologul Richard Boyatzis au indicat că:

 • partenerii cu EQ ridicat din cadrul unei firme multinaționale de consultanță au adus profituri cu 139{d563054d2e4114d7e0c914dfc4c20a7517728fa8e6d8957c9fb8eb842c8013a1} mai mari decât cei cu EQ mediu;
 • programatorii cu nivel ridicat de inteligență emoțională își termină proiectele de 3 ori mai repede decât ceilalți;
 • agenții de vânzări cu nivel ridicat al EQ generează venituri de 2 ori mai mari decât colegii lor;
 • introducerea EQ drept criteriu de selecție a personalului în cadrul unui lanț de distribuție a mobilei a redus cu 50{d563054d2e4114d7e0c914dfc4c20a7517728fa8e6d8957c9fb8eb842c8013a1} fluctuația de personal după un an.

De aceea, indiferent dacă obiectivele țin de viața personală sau activitatea profesională, creșterea nivelului de inteligență emoțională (EQ) facilitează succesul, împlinirea obiectivelor și satisfacția.

Emoțiile ne fac să simțim că trăim și ne dirijează deciziile spre ceea ce este cu adevărat important și plin de sens pentru viața noastră.

Daniel Bichiș

Mariana Bichiș - inteligentă emoțional

Evaluările clienților noștri

Nivel de Satisfacție
Eficiența Procesului
Aplicabilitate Rezultate
Rapiditatea Depășirii Provocărilor
Recomandat Prietenilor

VREȚI SĂ AFLAȚI MAI MULTE DETALII?CONTACTAȚI-NE ȘI VI LE VOM OFERI

  profesioniștii succesuluiCOMPETENT CONSULTING s.r.l.
  Facilităm găsirea și implementarea soluțiilor creatoare, prin tehnici de coaching, NLP, Design Thinking și inteligență emoțională.
  suntem la un click distanțăActivăm pe Rețelele Sociale
  Din 2004, promovăm tehnicile inovatoare de dezvoltare personală și profesională în tote mediile de comunicare.
  avem expertiza cu care te putem ajutaDomenii de Excelență
  Din 1990, facilităm și accelerăm dezvoltarea personală și profesională.
  profesioniștii succesuluiCOMPETENT CONSULTING s.r.l.
  Facilităm găsirea și implementarea soluțiilor creatoare, prin tehnici de coaching, NLP, Design Thinking și inteligență emoțională.
  suntem la un click distanțăActivăm pe Rețelele Sociale
  Din 2004, promovăm tehnicile inovatoare de dezvoltare personală și profesională în tote mediile de comunicare.

  Copyright © 2004 – 2020, Competent Consulting s.r.l.. Toate drepturile rezervate. Imagini folosite cu licență de la Shutterstock.

  Copyright © 2004 – 2020, Competent Consulting s.r.l.. Toate drepturile rezervate. Imagini folosite cu licență de la Shutterstock.

  Competent Consulting