Rezultate şi noi metode de intervenţie organizaţională

Folosiţi puterea inteligenţei emoţionale şi a NLP!

Se vorbeşte mult în comunitatea HR şi printre manageri: merită sau nu să investeşti în consultanţă şi training?
Se aruncă cu argumente de-o parte şi de cealaltă, unele pertinente, altele de natură emoţională, iar altele ţinând deja de folclorul managerial.
Competent Consulting, promotorul intervenţiilor organizaţionale bazate pe inteligenţa emoţională şi NLP, va prezenta la conferinţa Training 07, organizată de PublicShare în perioada 25-27 septembrie 2007 la Hotel Novotel, nu doar poveşti şi vise, ci date, fapte, cifre care vorbesc de la sine.
Politicienii fac mult caz în privinţa creşterii economice înregistrate în România începând cu anul 2000.
În spatele acesteia se află însă, în proporţie covârşitoare, antreprenorii care au creat companiile mici şi mijlocii, le-au condus prin jungla schimbărilor de legislaţie şi de cerinţe ale pieţei, astfel încât să treacă de pragul critic şi să-şi dobândească dreptul la existenţă de lungă durată. Multe dintre aceste companii au pornit cu un capital minim şi un număr redus de angajaţi, dar au reuşit să identifice şi să valorifice nişe de piaţă, care le-au permis să se dezvolte continuu.

O cultură organizaţională de „clan”

Din punct de vedere organizaţional, foarte adesea ele sunt structurate în jurul fondatorului, ce este persoana căreia i se raportează direct totul şi la care se concentrează puterile decizionale.
Liderii de echipă sau departamente sunt aleşi în funcţie de devotament şi competenţele de execuţie, fără prea multe evaluări, selecţii sau traininguri de formare.
Lipsesc majoritatea instrumentelor strategice şi procedurale, iar cultura organizaţională este una de tip „clan”: noi împotriva tuturor, noi mai grozavi decât toţi ceilalţi, noi putem totul atunci când vrem – iar dacă n-am putut, înseamnă că cineva nu a vrut şi trebuie exclus din clan.
Această modalitate de funcţionare poate continua doar până când fondatorul se apropie de limitele sale în privinţa capacităţii de relaţionare, coordonare şi dirijare a angajaţilor.

Practic, există un prag situat undeva între 20 şi 50 de angajaţi, peste care conducerea companiei nu mai poate fi asigurată doar de fondator.

Pierderea repetată a unor oportunităţi de afaceri, instabilitatea crescută a forţei de muncă angajate, ori sindromul de burnout (epuizare fizică şi emoţională) şi consecinţele sale în planul sănătăţii, îl determină pe fondator să îşi dorească trecerea la o formă mai „normală” de organizare şi desfăşurare a activităţii.

Poate fi schimbată „de la sine”?

Iar cea mai la îndemână soluţie este să angajeze un grup de manageri cu experienţă, care să preia conducerea diferitelor departamente şi să asigure continuarea dezvoltării companiei.
Pentru oricine are măcar puţină experienţă organizaţională, este evident că ne aflăm în faţa unui caz clasic de socoteală din târg ce nu se potriveşte cu cea de acasă.
Iar motivul este conflictul dintre cele două culturi: una lipsită de norme, proceduri, structură ierarhică clară, şi cealaltă bazată pe instrumentele de management clasic.
Sunt previzibile conflicte între şefii de departament „vechi” şi cei „noi”, între fondator şi grupul de directori, între nivelul de execuţie şi cel managerial. Delegarea, comunicarea, raportarea şi controlul suferă transformări fundamentale, faţă de care compania se apără organic.

Este nevoie de o hotărâre fermă a fondatorului în privinţa finalizării procesului, precum şi de mult profesionalism din partea agentului care facilitează schimbarea.

Abordarea noastră de succes

Echipa Competent Consulting a fost solicitată în anul 2006 să susţină procesul de armonizare culturală din cadrul companiei Supercard, specializată pe servicii de marketing şi fidelizare a clienţilor. Intervenţia s-a concentrat asupra senior managementului, în două forme:
  • training de dezvoltare a abilităţilor manageriale, având ca obiectiv pregătirea introducerii managementului prin obiective,
  • coaching de echipă prin procesul de Strategic Visioning, o formă de executive team-building ce dezvoltă şi gândirea strategică a grupului de manageri.
Etapele parcurse şi rezultatele obţinute vor fi prezentate joi, 27 septembrie 2007, la ora 12, în sala Paris a hotelului Novotel.
Vreme de o oră, Daniel Bichiş, coordonatorul proiectului din partea Competent Consulting, şi Cristian Lupaşcu, fondatorul Supercard, vor împărtăşi participanţilor la conferinţă experienţa acumulată şi concluziile practice trase.
Va fi un excelent prilej de descoperire a faptului că există şi un altfel de training decât cel plictisitor şi inaplicabil, precum şi un alt fel de team-building decât cel alintat cu porecla „team drinking”.

<h4″>Puteţi consulta prezentarea „Accelerarea proceselor de dezvoltare organizațională prin Strategic Visioning” în format PDF făcând click aici.

Puteţi consulta un white-paper referitor la procesul de Strategic Visioning făcând click aici.

Inteligenţa emoţională şi managementul talentelor

O altă temă de mare interes este cea a workshopului din sala Marseille, din data de 26 septembrie 2007 ora 16. Participanţii vor avea ocazia să descopere prin experienţă directă legătura dintre leadership şi inteligenţa emoţională, în cadrul prezentării lui Daniel Bichiş, singurul român certificat internaţional în privinţa măsurării şi dezvoltării EQ.
La foarte puţin timp după lansarea conceptului, Armata SUA şi cea a Israelului au folosit testele şi programele bazate pe EQ pentru selectarea şi dezvoltarea liderilor.
Extrem de rapid, exemplul lor a fost urmat de marile corporaţii, cum ar fi American Express, Pepsi, Motorola, Deloitte, L’Oréal, Boeing etc.

Există deja o practică bine stabilită în privinţa dezvoltării leadershipului prin inteligenţa emoţională, ce s-a dovedit a explica între 35 şi 80% din performanţele unui lider de excepţie.

Competent Consulting nu doar că are licenţa de aplicare a acestor programe, ci le-a şi adaptat realităţii româneşti, în conformitate cu rezultatele primului studiu la scară naţională „Inteligenţa emoţională la locul de muncă – 2007”. De aceea, prezentarea va fi extrem de dinamică şi interactivă, plină de date concrete şi informaţii utile luării deciziilor de către managerii HR.

Puteţi consulta prezentarea „Creați lideri prin inteligența emoțională” în format PDF făcând click aici.

Conferinţa Training-07 este pentru dinamicul şi creativul colectiv al Competent Consulting o nouă ocazie de a-şi pune în aplicare deviza: Succesul dumneavoastră este profesia noastră.

Descoperiţi alături de noi eficienţa noilor metode de intervenţie organizaţională bazate de inteligenţa emoţională şi NLP!

profesioniștii succesuluiCOMPETENT CONSULTING s.r.l.
Facilităm găsirea și implementarea soluțiilor creatoare, prin tehnici de coaching, NLP, Design Thinking și inteligență emoțională.
suntem la un click distanțăActivăm pe Rețelele Sociale
Din 2004, promovăm tehnicile inovatoare de dezvoltare personală și profesională în tote mediile de comunicare.
avem expertiza cu care te putem ajutaDomenii de Excelență
Din 1990, facilităm și accelerăm dezvoltarea personală și profesională.
profesioniștii succesuluiCOMPETENT CONSULTING s.r.l.
Facilităm găsirea și implementarea soluțiilor creatoare, prin tehnici de coaching, NLP, Design Thinking și inteligență emoțională.
suntem la un click distanțăActivăm pe Rețelele Sociale
Din 2004, promovăm tehnicile inovatoare de dezvoltare personală și profesională în tote mediile de comunicare.

Copyright © 2004 – 2020, Competent Consulting s.r.l.. Toate drepturile rezervate. Imagini folosite cu licență de la Shutterstock.

Copyright © 2004 – 2020, Competent Consulting s.r.l.. Toate drepturile rezervate. Imagini folosite cu licență de la Shutterstock.

Competent Consulting