Inteligenţa emoţională a prins viaţă şi în România

 O zi dedicată emoțiilor

Miercuri, 17 octombrie 2007, la EQ Day for Life, peste 70 de persoane au dat viaţă inteligenţei lor emoţionale.
Bazat pe un concept inovator, evenimentul organizat de Competent Consulting le-a permis să-şi măsoare, să-şi înţeleagă şi să înceapă să-şi dezvolte EQ, nivelul de inteligenţă emoţională.
Iată un rezumat al evenimentului, pentru a şti ce anume s-a petrecut.

Inteligenţa emoţională (IE) este capacitatea de a detecta, înţelege şi utiliza emoţiile pentru luarea celor mai bune decizii şi aplicarea lor în practică.
Pătruns în conştiinţa publică cu 12 ani în urmă, odată cu apariţia cărţii cu acelaşi nume a lui Daniel Goleman, conceptul a fost rapid preluat şi dezvoltat de practicieni din întreaga lume.
Iar după lansarea de către dr. Reuven BarOn, în 1997, a primului test validat ştiinţific de măsurare a coeficientului de inteligenţă emoţională (EQ), a crescut constant nivelul de interes faţă de implicaţiile şi aplicaţiile aspectelor emoţionale în viaţa personală şi organizaţională.

EQ s-a dovedit a fi un factor determinant pentru prezicerea capacităţii unei persoane de a avea succes în viaţa profesională şi a fi fericită în cea personală.

Marile corporaţii din domeniul financiar-bancar (cum ar fi American Express, Citibank sau UBS), de audit (Deloitte), de producţie (PepsiCo, Boeing, Motorola, HP, Avon, L’Oréal, Johnson&Johnson) sau de servicii hoteliere (Hilton, Marriott, Sheraton) folosesc cu succes testul BarOn EQi pentru selecţia şi promovarea talentelor.
De aceea, extrem de mulţi români doresc să-şi măsoare nivelul EQ şi competenţele emoţionale, pentru a afla răspunsul la întrebări de genul:
  • Ce şanse de a face carieră şi a fi fericit/ă am?
  • Ce pot să dezvolt în continuare pentru a putea intra în vizorul marilor angajatori?
  • Care sunt efectele unui nivel EQ redus asupra vieţii de cuplu, asupra rezistenţei la stres şi stării de sănătate?
  • Cum pot să-mi transform emoţiile dintr-un factor perturbator în aliaţi de nădejde, atât pe plan profesional, cât şi personal?
  • Care sunt metodele practice de dezvoltare a inteligenţei emoţionale, dincolo de descrierile efectelor sale ce se găsesc în cărţi?
La toate aceste întrebări au primit un răspuns pertinent cei peste 70 de participanţi la prima ediţie a EQ Day for Life – ziua în care dai viaţă inteligenţei emoţionale.
Aceştia au primit raportul final al studiului „Inteligenţa emoţională la locul de muncă – 2007”, prima cercetare la nivel naţional ce a evidenţiat particularităţile impactului pe care IE le are asupra angajaţilor şi managerilor din companiile româneşti.
Studiul a fost realizat de Competent Consulting pe un eşantion de 1963 de respondenţi, are marja de eroare mai mică de 2,3% şi conţine:
  • prima hartă a distribuţiei EQ în România,
  • prima hartă a nivelului de stres profesional la nivel naţional,
  • prima hartă a echilibrului emoţional în regiunile României.
De asemenea, sunt relevate diferenţe extrem de interesante între bărbaţi şi femei, precum şi între diferite categorii sociale, în privinţa aptitudinilor de IE şi a mecanismelor de gestionare a stresului.
Apoi, participanţii au învăţat şase noi tehnici de gestionare a stresului, prezentate de Mariana Bichiş. Este vorba despre tehnici pe cât de simple, pe atât de eficiente, de detectare şi utilizare a simptomelor corporale pentru reducerea nocivităţii efectelor stresului şi evitarea epuizării.
Daniel Bichiş, trainer şi consultant certificat în măsurarea şi dezvoltarea EQ, a animat un workshop experienţial, în care participanţii au identificat două dintre emoţiile care le alterau reacţiile faţă de diferite situaţii: frica şi furia. Apoi, au învăţat strategii simple prin care să le controleze şi să se elibereze de efectele lor.
Evenimentul a beneficiat de prezenţa lui Dorothy Spry, de la Career Performance din Marea Britanie, consilier de carieră şi formator pentru testul BarOn EQi. Ea a prezentat în detaliu modelul şi interpretările acestui test, după care i-a îndrumat pe participanţi în stabilirea unui plan de acţiune prin care să-şi dezvolte abilităţile de IE.
În acest fel, fiecare a reuşit să beneficieze la maxim de efectele zilei în care a dat viaţă inteligenţei emoţionale şi să-şi crească şansele de succes şi împlinire.
Ziua a fost încununată de workshopul special „Inteligenţa emoţională a liderilor”. În cadrul acestuia, 30 de persoane au fost primii români ce au beneficiat de Raportul de Dezvoltare a Leadershipului al testului BarOn EQi şi au fost îndrumaţi de Dorothy Spry şi Daniel Bichiş să-şi alinieze structura abilităţilor de IE cu cerinţele organizaţiei din care fac parte.
Acest test şi abordarea de coaching care susţine dezvoltarea reală, în termen de 9-12 luni, a calităţilor de leadership, s-au dovedit a asigura îmbunătăţirea performanţelor organizaţionale cu peste 28%. În plus, la nivel individual, nivelul de stres scade semnificativ, în timp ce cel de satisfacţie în privinţa propriei munci sporeşte considerabil.
Evenimentul a beneficiat de sponsorizare din partea companiei Supercard şi a avut ca partener editura Curtea Veche, editoarea celor mai importante cărţi din domeniul inteligenţei emoţionale şi dezvoltării personale.
De asemenea, cu sprijinul MHS, editorul canadian al testului EQi, şi D&D Consultants, distribuitorul român al acesteia, s-a putut asigura reducerea cu 40% a preţului rapoartelor la testele BarOn EQi. Succesul evenimentului s-a datorat şi partenerilor media extrem de numeroşi, care i-au asigurat o expunere publică adecvată.
Competent Consulting şi-a asumat misiunea de a aduce şi în România cele mai avansate instrumente şi tehnici de inteligenţă emoţională. EQ Day for Life – ziua în care dai viaţă inteligenţei emoţionale – a fost cea mai importantă dintre acţiunile organizate în 2007 în vederea îndeplinirii acestei misiuni.
Competent Consulting şi-a obişnuit participanţii cu un nivel extrem de înalt al organizării şi desfăşurării evenimentelor sale. Şi în acest caz grija pentru detalii, atenţia specială acordată fiecărui participant, calitatea deosebită a prezentărilor şi a materialelor puse la dispoziţie au satisfăcut şi cele mai înalte exigenţe.
În acest fel, echipa Competent Consulting a demonstrat cu brio, încă o dată, că deviza „Succesul dumneavoastră este profesia noastră” este mai mult decât un slogan – este un mod de a fi, de a interacţiona cu publicul.
Denumirea EQ Day® este marcă înregistrată a Competent Consulting.
profesioniștii succesuluiCOMPETENT CONSULTING s.r.l.
Facilităm găsirea și implementarea soluțiilor creatoare, prin tehnici de coaching, NLP, Design Thinking și inteligență emoțională.
suntem la un click distanțăActivăm pe Rețelele Sociale
Din 2004, promovăm tehnicile inovatoare de dezvoltare personală și profesională în tote mediile de comunicare.
avem expertiza cu care te putem ajutaDomenii de Excelență
Din 1990, facilităm și accelerăm dezvoltarea personală și profesională.
profesioniștii succesuluiCOMPETENT CONSULTING s.r.l.
Facilităm găsirea și implementarea soluțiilor creatoare, prin tehnici de coaching, NLP, Design Thinking și inteligență emoțională.
suntem la un click distanțăActivăm pe Rețelele Sociale
Din 2004, promovăm tehnicile inovatoare de dezvoltare personală și profesională în tote mediile de comunicare.

Copyright © 2004 – 2020, Competent Consulting s.r.l.. Toate drepturile rezervate. Imagini folosite cu licență de la Shutterstock.

Copyright © 2004 – 2020, Competent Consulting s.r.l.. Toate drepturile rezervate. Imagini folosite cu licență de la Shutterstock.

Competent Consulting