Inima NLP bate de-acum la Berlin

Impresii de la Primul Congres Mondial NLP

Cu ocazia Primului Congres Mondial de NLP s-a format un grup de 15 specialişti din întreaga lume ce şi-a propus să pună NLP în acord cu actualul stadiu de dezvoltare al neuroştiinţelor.
Din acest colectiv face parte şi Daniel Bichiş, trainer în cadrul Competent Consulting – liderul formărilor NLP de clasă business.
De aceeea, se poate spune că pe 27 mai 2006 la Berlin s-a inaugurat nu doar noua gară centrală, inima transportului feroviar european, ci şi cea de-a patra etapă de dezvoltare a NLP – programarea neurolingvistică.
NLP este o metodă de comunicare eficientă şi de dezvoltare personală, foarte apreciată pentru rapiditatea şi impactul profund al intervenţiilor sale. Este folosită în cadrul trainingurilor de nivel înalt din domeniul afacerilor, team building, vânzări, management, negocieri, precum şi în pregătirea avansată a profesorilor, medicilor, antrenorilor sportivi. De asemenea, este mult utilizată în domeniului coachingului executiv, de echipă şi personal, permiţând depăşirea limitelor şi atingerea de obiective din ce în ce mai îndrăzneţe.
Cu peste 200 de participanţi din mai mult de 20 de ţări şi 9 prezentatori provenind din tot atâtea ţări de pe patru continente, Primul Congres Mondial de NLP a fost un adevărat succes. Participanţii au avut ocazia să intre în contact cu cele mai noi şi interesante concepte NLP, cu noi abordări în privinţa tehnicilor de dezvoltare personală prin NLP.
Dar cel mai important lucru a fost schimbarea accentului spre o abordare holistică a fiinţei umane, pe baza ideilor lui Ken Wilber şi Clare Graves – fundamentul celei de-a patra etape de dezvoltare a NLP.
„Am discutat o noapte întreagă cu ceilalţi 14 membrii ai noului grup de reflexie”, declara Daniel Bichiş la întoarcerea în ţară „şi am ajuns la concluzia că în prezent NLP este asemeni unui fluture pregătit să iasă din cocon. Multe din ideile ce au stat la originea sa, cu 30 de ani în urmă, nu mai sunt susţinute de datele experimentale furnizate de dezvoltarea explozivă a neuroştiinţelor din ultimii 5-6 ani. De asemeni, unele dintre axiomele pe care se fundamentează pot fi reformulate, permiţând un salt cuantic similar celui făcut acum un secol, când Einstein a lărgit fizica galileeană şi a formulat teoria relativităţii. Ken Wilber, în cartea sa «A Brief History of Everything», a reuşit unificarea în plan teoretic a punctelor de vedere referitoare la conştiinţa umană şi interacţiunea sa cu lumea – lucru pe care îl încercase şi Einstein, însă pornind de la matematică şi fizică. Este timpul să desfacem NLP din învelişul limitant al trecutului şi să-i permitem să ne poarte, cu aripile sale puternice, acolo unde poate nici nu am visat vreodată că vom ajunge. În felul acesta, NLP va redeveni ceea ce a fost în anii ’80 şi ’90 ai deceniului trecut – cea mai avansată şi apreciată tehnică de dezvoltare personală, instrumentul cel mai activ de depăşire a limitelor şi atingere a obiectivelor”.
Două concepte s-au desprins a fi valorile pe care grupul le va reflecta în cea de-a patra generaţie de NLP:
  • etica şi
  • calitatea.
„În ultimii ani, NLP a făcut progrese uriaşe şi se află la răscrucea spre trecerea la un nou nivel de calitate” declara Karl Nielsen, preşedintele IN (International Association of NLP Institutes) şi al comitetului de organizare. „Şi constatăm că în rândul trainerilor prezenţi la congres etica relaţiei cu clienţii este o valoare firească, ce nu a trebuit să fie impusă din exterior, dar care dă roade evidente”.
Încălcarea acestor valori de către unii traineri din anterioarele generaţii a condus la o percepţie publică deformată şi limitată, NLP fiind considerat de mulţi drept un instrument de manipulare.
„Trebuie să facem distincţia dintre iluzie şi realitate” spunea Ueli Frischknecht, secretar-general al IANLP (International Association for Neurolinguistic Programming), „dintre a spune oamenilor ceea ce vor să audă şi ceea ce NLP poate cu adevărat să facă pentru ei.
Căci stabilirea unui contact profund cu cineva se poate face doar pe baza încrederii reciproce şi orice intenţie de manipulare devine mult mai uşor perceptibilă atunci când eşti in raport cu cineva decât în mod obişnuit”.
Extrem de fertilă din punctul de vedere practic este introducerea în NLP a celor 8 niveluri de structurare identificate de Clare Graves. „Putem acum descrie fiecare etapă de dezvoltare organizaţională în termenii acestor niveluri şi adapta metodele NLP de intervenţie nivelului la care se află compania” precizează Rudolf Metzner, de la Mezner Consulting, Germania. „Este un instrument extraordinar de diagnostic organizaţional şi de intervenţie structurată, ce permite reducerea la minim a eforturilor necesare şi accelerarea semnificativă a schimbărilor în cadrul companiilor”.
Iar Brian van der Horst (Franţa) a prezentat exemple extrem de convingătoare referitoare la efectele pe care le-a produs aplicarea acestui tip de intervenţie la companii precum European Investment Bank, Lufthansa, Hewlett Packard, McKensey, Deloitte & Touche, Siemens, Volkswagen.
„În următoarea perioadă, NLP se va schimba profund” consideră Daniel Bichiş „şi sunt încântat atât de faptul că voi contribui personal la acest lucru, cât şi că publicul din România va beneficia în timp real de rezultatele acestui progres. Competent Consulting şi-a propus să faciliteze contactul publicului românesc cu cât mai mulţi dintre aceşti deschizători de drumuri, pentru a accelera producerea efectelor benefice ale NLP în România. Primii care vor veni sunt Ueli Frischknecht şi Megha Baumeler din Elveţia şi vor fi urmaţi de alţii în 2007. Este modul în care înţelegem să contribuim la integrarea României în rândul ţărilor cu mare potenţial de dezvoltare umană”.
profesioniștii succesuluiCOMPETENT CONSULTING s.r.l.
Facilităm găsirea și implementarea soluțiilor creatoare, prin tehnici de coaching, NLP, Design Thinking și inteligență emoțională.
suntem la un click distanțăActivăm pe Rețelele Sociale
Din 2004, promovăm tehnicile inovatoare de dezvoltare personală și profesională în tote mediile de comunicare.
avem expertiza cu care te putem ajutaDomenii de Excelență
Din 1990, facilităm și accelerăm dezvoltarea personală și profesională.
profesioniștii succesuluiCOMPETENT CONSULTING s.r.l.
Facilităm găsirea și implementarea soluțiilor creatoare, prin tehnici de coaching, NLP, Design Thinking și inteligență emoțională.
suntem la un click distanțăActivăm pe Rețelele Sociale
Din 2004, promovăm tehnicile inovatoare de dezvoltare personală și profesională în tote mediile de comunicare.

Copyright © 2004 – 2020, Competent Consulting s.r.l.. Toate drepturile rezervate. Imagini folosite cu licență de la Shutterstock.

Copyright © 2004 – 2020, Competent Consulting s.r.l.. Toate drepturile rezervate. Imagini folosite cu licență de la Shutterstock.

Competent Consulting