Piața NLP este plină de falsuri!
May 30, 2016

Falsuri şi clone în NLP

Secretul murdar: Nu tot ce-i prezentat ca NLP are legătură cu NLP

Piaţa românească este invadată de falsuri. False parfumuri, haine şi încălţăminte ce doar au etichetele corecte, ceasuri şi telefoane clonate. Şi, mai nou, dezinfectanţi diluaţi, ce pun în pericol sănătatea oamenilor.

Uneori, ele pot fi detectate prin preţul mai mic (chiar jignitor de mic) la care sunt oferite. Alteori, reuşesc să-i păcălească chiar şi pe cei mai circumspecţi, fiindcă imită perfect ambalajul, chiar dacă conţinutul este sub orice standard de calitate.

Acelaşi lucru se întâmplă şi pe piaţa dezvoltării personale prin NLP. Începând cu falşi co-creatori ai domeniului, veniţi din Ucraina pentru a-i păcăli pe creduli că vor fi recunoscuţi internaţional ca traineri NLP. Continuând cu asociaţii locale, ce nu au nicio legătură cu fondatorii NLP, create de traineri care îşi recunosc reciproc diplomele, pentru a evita plata taxelor de licenţă. Şi nu în ultimul rând, cei care amestecă de toate: energoterapie, hipnoză de bâlci, spiritualitate de doi bani, discurs motivaţional şi antreprenoriat MLM, într-un ghiveci pe care îl prezintă drept NLP.

Fiind primul român certificat ca Trainer NLP de către co-creatorul NLP, Dr. Richard Bandler, cu peste 16 ani de experienţă în utilizarea şi predarea conceptelor şi tehnicilor din acest domeniu, Daniel Bichiş vă prezintă o listă de verificare de care este important să ţină seama cei care vor să profite cu adevărat de programul de Practitioner NLP.

Asemeni coachingului, NLP nu are o definiţie unitară, ci este o colecţie de modele, tehnici şi concepte ce facilitează schimbările de atitudine şi comportament, provenind din domenii foarte diferite între ele.

De aceea, NLP s-a dezvoltat prin diversificarea surselor de inspiraţie, la fel ca fascinanta catedrală a lui Gaudí, Sagrada Familia.

Dar asta nu înseamnă că orice este prezentat ca NLP chiar este NLP. Şi nici că oricine se prezintă drept trainer NLP chiar are dreptul şi competenţele necesare pentru a prezenta, utiliza şi instala abilităţile specifice unui Practitioner NLP.

Ţinând cont de timpul, banii şi speranţele investite într-un astfel de program, este bine să vă informaţi amănunţit, înainte de a lua o decizie, bazată pe mai multe criterii. Atlfel, riscaţi să repetaţi în privinţa propriei vieţi experienţele neplăcute avute cu parfumurile, hainele sau telefoanele falsificate.

Nu riscaţi să investiţi într-un fals: pierdeţi bani, timp şi oportunităţi nerecuperabile!

Ce trebuie să verific pentru a alege cel mai potrivit curs de Practitioner NLP?

 1. Programul este certificat atât la nivel european, cât şi internaţional? Certificatele sunt semnate şi de unul dintre co-creatori: Richard Bandler sau John Grinder?
 2. Trainerul prezintă explicit cu cine s-a format, la ce institute şi în ce perioadă (minim 2 ani)? Este vorba despre persoane cu renume în lumea NLP, sau de formatori cunoscuţi cel mult pe plan local?
 3. Trainerul este certificat cel puţin de SNLP şi IANLP? Ce alte certificări are?
 4. Trainerul are experienţă de coaching? A aplicat NLP şi în afara sălii de training?
 5. Trainerul şi-a făcut dezvoltarea personală? Are formări şi în alte tehnici şi abordări?
 6. Trainerului îi este atestată capacitatea de a putea să rezolve orice problemă psihologică ce ar putea apărea în timpul exerciţiilor incluse în curs? Este integrat într-un sistem de supervizare şi/sau dezvoltare continuă personală şi profesională?
 7. Organizaţia are o reputaţie bună? Poate prezenta mărturii credibile ale unor absolvenţi despre efectele cursului?
 8. Trainingul asigură dezvoltarea optimă a abilităţilor NLP, fără a le amesteca cu alte domenii (de ex. bioterapie, Reiki, spiritualitate etc.)? Respectă doar curricula tradiţională, sau a actualizat-o în conformitate cu ultimele progrese din domeniu?
 9. Cât timp este alocat prezentărilor, demonstraţiilor şi practicării tehnicilor NLP? Fiecare participant aplică tehnicile, fiind supervizat pentru a şi le însuşi corect?
 10. Se asigură un bun echilibru între beneficiile personale şi cele profesionale ale tehnicilor NLP? Există o cale de continuare în vederea utilizării NLP şi în plan profesional? 
 11. Programul a fost creat în mod special pentru publicul şi mentalitatea din România? Sau pur şi simplu preia un suport de curs provenind din Germania, Austria, Anglia, SUA sau China?
 12. Trainingul se desfăşoară în exclusiv limba română, fără a pierde jumătate din timp cu traduceri? Se asigură un suport de curs adecvat?
 13. Câte zile durează: 7, 9, 18 sau 21? Care este programul unei zile? Sunt cel puţin 8 ore de training efectiv în fiecare zi, sau unele dintre zile au program doar o jumătate de zi?
 14. În ce condiţii se desfăşoară cursul? Care este locaţia? Se oferă cafea şi ceaiuri la discreţie în timpul pauzelor? Dar masa de prânz?
 15. Câţi participanţi sunt într-o grupă? Câţi asistenţi sprijină trainerul în cazul unor grupe mai mari de 16 persoane?
 16. Există posibilitatea de a plăti şi în rate? Se oferă discounturi?

Suntem convinşi că v-aţi dat seama că aceste întrebări sunt cele absolut necesare luării unei decizii informate, pe care le-am primit în mod sistematic din partea celor care ne-au contactat.

Care este structura optimă a unui program de Practitioner NLP?

Programele serioase, care nu doar prezintă concepte, ci cu adevărat folosesc tehnicile NLP pentru dezvoltarea personală, cuprind o serie de experienţe prin care participanţii îşi dezvoltă abilităţi şi îşi optimizează diferitele laturi ale vieţii personale şi profesionale. Puteţi să le descoperiţi materialul video următor:

 

Programele voastre corespund acestor criterii?

Puteţi găsi răspunsurile noastre în prezentările:

În privinţa unor testimoniale ale persoanelor ce au participat la cursurile noastre, vă rugăm să accesaţi oricare dintre articolele ce conţin cuvântul-cheie „Testimoniale”, făcând click pe acest cuvânt în norul de concepte din coloana din dreapta paginii.

Cine a beneficiat din plin de cursurile anterioare?

 1. Cei care sunt în căutarea propriului adevăr şi care chiar vor să-l găsească
 2. Cei care vor să se schimbe pe plan profesional sau relaţional şi au nevoie de mai multă flexibilitate şi de noi puncte de vedere
 3. Managerii şi toţi celor care vor să descopere, să dezvolte şi să pună în valoare calităţile celor din jur
 4. Coachii şi psihoterapeuţii care vor să aducă excelenţa în relaţia cu clienţii şi să-şi crească semnificativ eficienţa
 5. Tinerii care vor să-şi definească identitatea şi să creeze o viaţă plină de împliniri şi fericire
 6. Părinţii care doresc să ofere copiilor lor exact ce le trebuie pentru a se dezvolta armonios
 7. Elevii şi studenţii care vor să-şi utilizeze cât mai bine „computerul dintre urechi” pentru a avea succes
 8. Comunicatorii profesionişti ce au nevoie de sporirea impactului şi eficienţei mesajelor pe care le lansează.
 9. Consilierii care şi-au făcut un crez din a-i ajuta pe ceilalţi să se descopere şi să-şi depăşească limitele
 10. Creatorii care vor să aducă un suflu nou în activitatea lor şi să iasă din capcana „lipsei de inspiraţie”
 11. Profesorii care doresc să identifice şi să utilizeze strategiile de învăţare ale elevilor pentru a le face procesul de învăţare mai accesibil şi mai plăcut
 12. Sportivii de performanţă care vor să-şi pună în valoare întregul potenţial competiţional

Preferaţi cursurile certificate internaţional, ţinute de traineri cu experienţă şi bun renume pe piaţă

Cum anume mi se poate schimba viaţa prin participarea la acest program?

Absolvenţii celor 18 serii anterioare ale cursului ne-au confirmat că beneficiază de:
 • Capacitatea de a vă organiza gândirea în mod eficient, de a formula obiective clare, atrăgătoare, de a obţine ceea ce vă doriţi  mai rapid decât aţi crezut vreodată că este posibil
 • Noi aptitudini utile pentru rezolvarea eficientă a problemelor şi dificultăţilor din viaţa profesională şi/sau personală
 • Capacitatea de a transforma emoţiile limitatoare, aparent de necontrolat, în surse de energie şi motivare, ce vă asigură calmul interior
 • Metode verificate de identificare a blocajelor interne şi de activare a resurselor care vă susţin atingerea obiectivelor formulate
 • Cunoştinţe revoluţionare despre modul în care percepeţi lumea, acumulaţi şi interpretaţi informaţii despre viaţa dvs., care vă permit îmbunătăţirea semnificativă a capacităţii de învăţare şi a memoriei
 • Îmbunătăţirea sensibilă a comunicării verbale şi non-verbale, care vă permite să deveniţi atât un foarte bun ascultător, cât şi o persoană ascultată şi influentă.

La toate acestea s-au adăugat o serie întreagă de efecte transformatoare asupra propriei vieţi, unele legate de obiectivele şi aspiraţiile care i-au determinat să participe la curs, altele descoperite pe parcurs.

Când v-aţi convins cât de consistentă, eficientă şi atractivă este oferta noastră, vă puteţi înscrie la următoarea ediţie făcând click aici.