Şase strategii de îmbunătăţire a relaţiilor dintre EI şi ELE

Nimic nu erodează mai mult calitatea unei relaţii decât neînţelegerile ce-şi au originea în necunoaşterea şi/sau neacceptarea reciprocă. De aceea, este foarte important să ţineţi cont, atât în relaţia de cuplu, cât şi în contactele profesionale, de caracteristicile ce fac diferenţa dintre bărbaţi şi femei. Asupra lor au atras atenţia cărţi precum cele din seria „Marte şi Venus” a dr. Gray, sau cele ale lui Alan Pease.

Există însă foarte puţine date referitoare la specificul românesc, care să permită oferirea de strategii cu adevărat ancorate în realitatea noastră.

Româncele au un nivel de inteligenţă emoţională (EQ) mai ridicat decât al bărbaţilor, diferenţa dintre sexe fiind mică la tineri şi crescând odată cu vârsta la cei de peste 35 de ani, arată studiul „Inteligenţa emoţională la locul de muncă” realizat de Competent Consulting.

Rezultatele studiului demonstrează că româncele sunt mai capabile decât bărbaţii să facă faţă cu succes problemelor sociale cu care se confruntă şi să-i determine pe cei din jur să coopereze cu ele. În schimb, bărbaţii le depăşesc în privinţa proactivităţii şi a încrederii în sine.

Articolul prezintă şase strategii bazate pe această caracteristică, ce pot fi folosite pentru a vă spori şansele de succes şi fericire atât în viaţa profesională, cât şi personală.

Competenţe emoţionale diferite la EA şi EL

Competent Consulting a realizat în 2007 un studiu, pe 1963 de persoane din întreaga ţară, ce a scos în evidenţă diferenţele în privinţa competenţelor de inteligenţă emoţională dintre femeile românce şi partenerii lor. Iată o serie de rezultate extrem de interesante:

Româncele îi depăşesc pe bărbaţi în ceea ce priveşte:

  • nivelul general de inteligenţă emoţională (EQ), în special pentru grupa de vârstă 35 – 65 ani;
  • autocunoaşterea emoţională, ce le permite să-şi detecteze reacţiile emoţionale şi să le utilizeze pentru atingerea obiectivelor lor;
  • abilitatea de a stabili şi menţine relaţii de calitate, caracterizate de încredere şi deschidere, ce au o importantă componentă emoţională;
  • empatia, adică abilitatea de a detecta, înţelege şi utiliza emoţiile celorlalţi;
  • responsabilitatea socială, care le face să colaboreze bine în cadrul unui colectiv.

În schimb, bărbaţii din România stau mai bine decât femeile în ceea ce priveşte:

  • tendinţa de proactivitate, de implicare în vederea rezolvării problemelor prin acţiuni proprii,
  • încrederea în sine, care îi face să se accepte şi să se considera ca având mereu comportamente adecvate.

Totul începe din copilărie

Această distribuţie a competenţelor de inteligenţă emoţională este indusă încă din copilărie de către rolurile spre care suntem direcţionaţi de părinţi şi educatori.

Astfel,  fetiţele trebuie să fie „cuminţi” şi să „comunice”, să „aibă grijă” de păpuşi, de fraţii mai mici, de mâncarea de pe foc etc.

În schimb, băieţilor li se cere să fie „îndemânatici” şi „descurcăreţi”, să obţină rezultate şi să rezolve probleme.

Fetițele stabilesc relații, baieții rezolvă probleme.

În acest fel, fetiţele devin foarte rapid un fel de mop ce absoarbe emoţiile din jur şi le transformă în motiv de comunicare, în vreme ce băieţii capătă tendinţa de trece emoţiile cu vederea şi a le sublima în diferite tipuri de activitate.

Ambele variante – hiper-analizarea şi respectiv suprimarea emoţiilor – sunt neadecvate pe termen lung şi conduc la dezechilibre în structura inteligenţei emoţionale.

SFAT PENTRU EA:

Dacă este cazul, dezvoltaţi-vă şi latura „marţiană” ce v-a fost suprimată în copilărie.

Rezistaţi tentaţiei de a vă suna o prietenă atunci când sunteţi supărată, doar pentru a vă descărca sufletul. Atâta timp cât nu faceţi nimic pentru a schimba situaţia, este ca şi cum aţi vrea să secaţi marea cu o găletuşă.

Învăţaţi ca în loc să vorbiţi despre „ce” şi „de ce” vi s-a întâmplat, să descoperiţi şi să aplicaţi „cum” se poate schimba situaţia.

Iar pe EL, ajutaţi-l să descopere nivelurile intermediare ale emoţiilor sale, dându-i mereu feedback.

SFAT PENTRU EL:

Dacă este cazul, dezvoltaţi-vă şi latura „venusiană” ce v-a fost suprimată în copilărie.

Rezistaţi tentaţiei de a descopri o „urgenţă de ultim moment” atunci când discuţia începe să aibă o mare încărcătură emoţională.

Şi folosiţi-vă mai puţin de sărutări sau îmbrăţişări doar de dragul de a transfera spre pat ceea ce ar trebui lămurit la masa negocierilor.

Daţi-vă voie să învăţaţi să simţiţi, să recunoaşteţi şi să vă exprimaţi emoţiile.

Iar pe EA, ajutaţi-o să aibă mai multă încredere în intuiţiile sale şi să le pună mai rapid în aplicare.

Comunicarea pe lungimi de undă diferite

Când ajung adulţi, femeile şi bărbaţii au obiective diferite atunci când comunică.

Când discută cu cineva, femeile construiesc relaţii şi urmăresc obiective pe termen lung, cel mai adesea legate de satisfacerea nevoii de siguranţă şi protecţie.
Bărbaţii, în schimb, se centrează cel mai adesea pe un obiectiv pe termen scurt, reprezentat de atragerea atenţiei asupra lor şi obţinerea aprecierii şi recunoaşterii.

Tocmai de aceea atunci când ajungeţi acasă, de-abia aşteptaţi să-i povestiţi ce vi s-a mai întâmplat la serviciu, în vreme ce EL vă ascultă doar cu o jumătate de ureche, singurul lucru care îl interesează fiind să detecteze cele mai bune ocazii în care să vă dea un sfat sau să emită un comentariu „profund”.

SFAT PENTRU EA:

Chiar dacă vă deranjează faptul că multe amănunte importante pentru dvs. nu sunt reţinute şi de EL, reacţionaţi inteligent din punct de vedere emoţional: lăudaţi-l, apreciaţi-l, mulţumiţi-i pentru comentariile pe care le face. În acest fel, se va simţi valorizat şi va începe să vă asculte tot mai atent. Iar dvs. veţi avea parte de tot mai multă atenţie, în loc de tensiuni şi izbucniri nervoase.

SFAT PENTRU EL:

Chiar dacă vă deranjează să auziţi a nu ştiu câta oară aceeaşi poveste, cu mici variaţiuni, înţelegeţi că pe termen lung atenţia pe care i-o acordaţi este cea mai sigură investiţie în relaţia cu EA. Iar când veţi putea comenta mai degrabă pe seama diferenţei faţă de povestea de ieri, îi veţi semnala că aţi ascultat-o şi o veţi putea determina să sară peste amănuntele neimportante.

Codul binar al emoţiilor

Femeile au capacitatea de a detecta şi interpreta emoţiile altora mult mai rapid şi mai corect decât bărbaţii, cu excepţia enervării, la care şi bărbaţii se descurcă binişor.

Mecanismele neuronale prin care se face această interpretare sunt diferite.

La femei, totul se produce la nivel subcortical, rezultatul fiind mai puţin o idee şi mai mult o trăire de intensităţi diferite. În acest fel, femeile îşi creează o paletă largă de nuanţe emoţionale pe care le detectează la ceilalţi şi-şi pot folosi „busola emoţională” pentru a se orienta în timpul comunicării.

Unii bărbați sunt incapabili sa detecteze nuanțele emoționale.

La bărbaţi, însă, prelucrarea se face raţional, prin comparare cu imaginile stocate în memorie.

De aceea, foarte adesea bărbaţii au o manieră simplistă de interpretare a emoţiilor altora: indiferenţa (0) şi prezenţa lor (1), trecerea de la o percepţie la alta fiind făcută doar după depăşirea unui prag.

SFAT PENTRU EA:

Dacă vi se întâmplă să nu-i puteţi atrage atenţia sau obţine cooperarea decât dacă ajungeţi să ţipaţi sau să plângeţi, înseamnă că aveţi de-a face cu un bărbat ce funcţionează în cod binar la nivel emoţional. Este util să-l ajutaţi să înceapă să-şi dezvolte capacitatea de a detecta şi exprimări emoţionale mai fine, de exemplu comentând fotografii din reviste sau imagini din filme. Iar dacă el greşeşte, doar corectaţi-l, fără să faceţi vreun comentariu referitor la inabilitatea sa.

SFAT PENTRU EL:

Dacă constataţi că în mod repetat EA plânge, ţipă sau vă întrerupe brusc din activităţi, înseamnă că funcţionaţi în sistem binar. Trageţi din când în când cu ochiul spre EA, sau ascultaţi-i mai atent tonul vocii, recunoaşteţi emoţia pe care o trăieşte şi verificaţi dacă aţi detectat-o corect (chiar dacă la început poate veţi greşi destul de mult).

În felul acesta vă dezvoltaţi capacitatea de a „citi” oamenii, extrem de utilă şi în viaţa profesională.

Încrederea în tine îţi dă aripi!

Femeile îşi sporesc încrederea în ele în funcţie de cât de mult au de oferit, în vreme ce bărbaţii şi-o cresc în funcţie de cât de mult au obţinut sau cucerit.

Aceste validări sunt efectul orientării spre stabilirea de relaţii, în cazul femeilor, sau spre atingerea de obiective, în cel al bărbaţilor.

Ţinând cont de acest specific, este uşor de înţeles cum apar situaţiile în care, la 45-55 ani, soţia este disperată că şi-a sacrificat întreaga viaţă pentru soţ şi copii, iar el pur şi simplu pleacă să-şi găsească o „piesă de schimb”… În fond, pentru atâţia bărbaţi maşina este mai importantă decât familia – tocmai pentru că nu are emoţii!

SFAT PENTRU EA:

Descoperiţi-vă din tinereţe o pasiune, un domeniu spre care să vă îndreptaţi (măcar parţial) timpul, energia şi resursele pe care simţiţi nevoia să le dăruiţi.

De asemenea, dezvoltaţi-vă asertivitatea – capacitatea de a spune NU celor care vă cer mai mult decât sunteţi dispusă să oferiţi la un moment dat. Pentru aceasta, va trebui să ieşiţi din rolul de „fată bună” şi să vă eliberaţi de teama de a fi judecată de către ceilalţi.

Iar în relaţia cu EL (fie că este vorba despre partenerul de viaţă sau colegul de serviciu), faceţi în aşa fel încât mereu anumite lucruri din relaţia voastră să nu vină de la sine, ci să trebuiască să vă cucerească iar şi iară!

SFAT PENTRU EL:

Investiţi în validarea şi promovarea EI, nu doar a propriilor succese. Lăudaţi-o în public pentru reuşitele sale, dar şi pentru toate sacrificiile şi autolimitările prin care vă creează spaţiul să vă desfăşuraţi. Mulţumiţi-i în momentele de intimitate pentru că este alături de dvs., la bine şi la rău.

Dacă faceţi acest lucru de la începutul relaţiei, investiţi în linişte şi armonie.

Dacă începeţi mai târziu, pregătiţi-vă să treceţi printr-o „Vale a plângerii”, în care acţiunile dvs. vor stârni mai degrabă suspiciune, dar dacă persistaţi, EA îşi va schimba atitudinea şi multe din tensiunile vieţii de cuplu vor dispare.

Luaţi-vă doza de optimism

Atunci când au între 22 şi 37 ani, bărbaţii au un echilibru emoţional mai bun decât femeile. În plus, indiferent de vârstă, bărbaţii au o tendinţă mai redusă de a crede că experienţele negative din trecut pot influenţa viitorul.

Acest lucru se datorează modului diferit în care reacţionăm atunci când suntem sub presiune: bărbaţii învaţă extrem de rapid, rareori repetând aceleaşi greşeli, în vreme ce femeile dezvoltă o reacţie anxioasă (frica de greşeală), ce le blochează acţiunile.

Studiile recente au demonstrat că reducerea nivelului de serotonină induce depresie la femei şi impulsivitate la bărbaţi – baza fiziologică a tendinţei de reacţie pasivă sau pro-activă în faţa unor dificultăţi foarte mari.

În condiții de stres, bărbații au tendinta de a acționa, femeile de a se proteja.

SFAT PENTRU EA:

În condiţii stresante, luaţi-vă aproape un bărbat, lăsaţi-l să ia decizii şi să le aplice. Dacă stresul este pe termen mai lung, oferiţi-i sprijin emoţional, apreciindu-i eforturile şi încurajându-l, chiar dacă rezultatele încă nu apar. Şi, mai ales, nu-i reproşaţi decât dacă a luat decizii fără să vă consulte în situaţii în care ar fi putut-o face.

În acest fel, reduceţi probabilitatea ca el să folosească abuzul de alcool sau de medicamente drept mijloc de destresare. Foarte multe relaţii din România s-au destrămat datorită necunoaşterii sau neaplicării acestui sfat.

SFAT PENTRU EL:

Luarea deciziilor în situaţii de criză şi punerea lor imediat în aplicare fac parte din „fişa postului” unui bărbat.

Dacă aveţi tendinţa de a o lăsa pe EA să ia toate deciziile, vă auto-castraţi din punct de vedere relaţional. Iar lucrul acesta poate să vă îndemne să vă refugiaţi în muncă, alcool sau TV/Internet pentru a vă diminua suferinţa.

În acelaşi timp, însă, deciziile ce pot fi luate pe bază de informare, consultare şi negociere cu EA este preferabil să le luaţi împreună. În felul acesta, îi dezvoltaţi capacitatea de a lua şi singură unele decizii.

Nu-l daţi afară din pat!

Pentru femei, stresul prelungit şi supărarea pe partenerul de viaţă sunt cele mai puternice cauze ale inhibării dorinţei sexuale.

Este o reacţie moştenită din perioada dinaintea inventării mijloacelor anticoncepţionale, care vă protejează de stresul suplimentar al unei sarcini ce ar apare în condiţii de nesiguranţă şi lipsă de sprijin.

Aşa că dacă vă certaţi cu EL, sau dacă de săptămâni în şir veniţi epuizată după problemele şi discuţiile de la serviciu, este absolut normal să vă doriţi să fiţi lăsată să adormiţi fără a mai face dragoste.

La bărbaţi, în schimb, conflictele (familiale sau la serviciu) cresc nivelul de testosteron şi vasopresină, stimulându-le erecţia şi nevoia de contact sexual.

Cu cât EA îl respinge mai mult, cu atât LUI îi creşte încă mai mult atât nivelul hormonal, cât şi dorinţa de a-şi atinge scopul.

În condiții stresante, femeilor le scade apetitul sexual, iar barbatilor le crește dorința de a face sex.

Iar dacă aveţi de-a face cu un bărbat ce funcţionează după codul emoţional binar, abilitatea LUI de a înţelege şi accepta refuzul este foarte redusă. Aşa că este destul de probabil să treacă, tot în regim binar, de la tandreţe la violenţă, pentru a-şi atinge scopul

SFAT PENTRU EA:

De aceea, dacă detectaţi la EL o dorinţă sexuală marcată, ce este mai degrabă intensificată de refuzul dvs., verificaţi dacă pentru dvs. este totuşi acceptabil să aveţi o relaţie intimă.

Dacă da, luaţi o pauză de 20-25 de minute în care să vă îngrijiţi. Faceţi o baie cu spumă, ascultaţi muzica preferată, plimbaţi-vă puţin pe-afară, beţi o ciocolată caldă sau vorbiţi la telefon cu cea mai bună prietenă (pe teme amuzante, fără să vă plângeţi!).

Oricare dintre aceste activităţi va reduce nivelul de cortizon din sângele dvs. şi vă va face mai dornică să vă bucuraţi de atingerile intime. Iar orgasmul este cel mai eficient destresant!

SFAT PENTRU EL:

Dacă dacă detectaţi la EA o dorinţă sexuală redusă, ce scade încă mai mult dacă insistaţi sau apelaţi la diferite forme de şantaj emoţional, verificaţi ce şi cât ştiţi despre nivelul EI de stres din ultima vreme, înainte de a lua această situaţie drept o ofensă personală.

Oferiţi-i un abonament la sesiuni de masaj, sau spumă de baie ori lapte de corp cu aromele care îi plac, găsiţi o modalitate amuzantă în care să-i abateţi gândul de la ceea ce o preocupă, înainte de a-i face avansuri.

Iar când ajungeţi în pat, prelungiţi preludiul, astfel încât să-i înflăcăraţi mai întâi imaginaţia şi inima, înainte de a-i cuceri trupul. Iar astfel şi plăcerea dvs. va fi mai mare!

Cum să procedez ca să reuşesc?

Vă propunem să alegeţi (singură sau în cuplu) una dintre aceste strategii şi să o aplicaţi de-a lungul acestei săptămâni.

Veţi descoperi astfel că abilităţile emoţionale pot fi dezvoltate şi valorificate mai bine decât până acum.

Iar dacă consideraţi că aveţi nevoie de sprijin profesionist, descoperiţi alături de Mariana sau Daniel Bichiş ce vă poate oferi coachingul de cuplu!

profesioniștii succesuluiCOMPETENT CONSULTING s.r.l.
Facilităm găsirea și implementarea soluțiilor creatoare, prin tehnici de coaching, NLP, Design Thinking și inteligență emoțională.
suntem la un click distanțăActivăm pe Rețelele Sociale
Din 2004, promovăm tehnicile inovatoare de dezvoltare personală și profesională în tote mediile de comunicare.
avem expertiza cu care te putem ajutaDomenii de Excelență
Din 1990, facilităm și accelerăm dezvoltarea personală și profesională.
profesioniștii succesuluiCOMPETENT CONSULTING s.r.l.
Facilităm găsirea și implementarea soluțiilor creatoare, prin tehnici de coaching, NLP, Design Thinking și inteligență emoțională.
suntem la un click distanțăActivăm pe Rețelele Sociale
Din 2004, promovăm tehnicile inovatoare de dezvoltare personală și profesională în tote mediile de comunicare.

Copyright © 2004 – 2020, Competent Consulting s.r.l.. Toate drepturile rezervate. Imagini folosite cu licență de la Shutterstock.

Copyright © 2004 – 2020, Competent Consulting s.r.l.. Toate drepturile rezervate. Imagini folosite cu licență de la Shutterstock.

Competent Consulting