Doi Traineri de Mare Impact sosesc la Bucureşti

Interviu cu Megha Baumeler şi Ueli Frischknecht

Deja presa vuieşte: Competent Consulting – liderul formărilor NLP de clasă business – aduce Crăciunul mai aproape, prin trainingul High-Impact Presentation Skills™ pe care îl organizează pe 15 şi 16 noiembrie 2006 la U Business Center.
Pentru manageri, traineri, prezentatori, negociatori, consilieri este ocazia de mult visată de a-şi dezvolta abilităţile vocale şi limbajul corporal, de a-şi utiliza mai eficient mimica şi gesturile pentru a transmite mesaje de mare impact.
Combinaţia unică dintre NLP şi inteligenţa emoţională face ca rezultatele să apară rapid, să fie profunde şi stabile. Utilizarea mijloacelor video, atenţia deosebită acordată fiecărui participant, suportul de curs complex şi complet, în limba română (definitorii pentru acţiunile organizate de Competent Consulting) fac ca proporţia aprecierilor pozitive şi disponibilităţii de a recomanda şi altora cursurile noastre să fie de peste 90%.
Pentru a răspunde multelor întrebări care ni s-au pus în legătură cu cei doi traineri elveţieni, Megha Baumeler şi Ueli Frischknecht, de la NLP Akademie – Elveţia, le-am solicitat un scurt interviu:

Cum poate un comunicator profesionist să sporească impactul mesajelor sale?

Megha: Pentru ca un mesaj să aibă efect, el trebuie să fie motivant – adică să trezească o reacţie emoţională. Emoţiile sunt transmise prin limbajul corporal şi prin tonul vocii chiar din primele secunde, iar semnificaţia lor este mai puternică decât cea a cuvintelor rostite. Acest lucru înseamnă că cel care vorbeşte trebuie să simtă deja emoţia pe care vrea să o transmită. Pentru aceasta, este nevoie de o bună autocunoaştere la nivel emoţional şi de o competenţă sporită în privinţa recunoaşterii şi influenţării emoţiilor altora. Dar şi de o mai mare expresivitate a vocii, a mimicii, a gesturilor şi celorlaltor elemente ale limbajului corporal. Este vorba despre o formă avansată de armonizare (pacing) şi conducere (leading), de stabilirea comunicării la mai multe niveluri.

În ce fel atinge acest obiectiv seminarul High-Impact Presentation Skills?

Training dinamic

 Ueli: Seminarul este preponderent aplicativ. Se bazează pe tehnici NLP, de inteligenţă emoţională şi expresivitate, ce dezvoltă abilităţile de comunicare.
În acest fel, participanţii devin capabili
  • să trezească atenţia faţă de o temă şi
  • să inducă o anumită reacţie emoţională;
  • îşi sporesc capacitatea de a menţine concentrată atenţia auditoriului şi
  • de a facilita cooperarea;
  • îşi dezvoltă abilitatea de a-şi direcţiona expresiile emoţionale şi
  • a le folosi pentru atingerea obiectivelor propuse.

Deja sună fascinant. Mai sunt şi alte beneficii?

Megha: Desigur. Un lucru foarte apreciat de participanţi este dobândirea capacităţii de a-şli gestiona mai bine propriile reacţii emoţionale şi a nu se mai lăsa tulburaţi sau provocaţi. Teama, deruta, neîncrederea în sine, frustrarea sau iritarea îşi pierd din efectul perturbator şi devin mijloace prin care persoan ajunge să aibă încă mai mult impact, să fie încă mai convingătoare, în loc să se piardă sau să reacţioneze neadecvat.
Ueli: În plus, participanţii îşi dezvoltă abilităţile de ascultare activă, toleranţa, siguranţa de sine, umorul, spontaneitatea şi creativitatea – componente ale carismei personale. Pe baza lor, le creşte semnificativ dorinţa de a se exprima, de a fi în centrul atenţiei, de a descoperi prin prezentările făcute ce impulsuri le pot da celorlalţi.

Care credeţi că este rolul trainerului într-un asemenea proces?

Ueli: Un trainer bun în primul rând posedă cunoştinţe aprofundate de NLP şi stăpâneşte o mulţime de tehnici şi metode de predare. Dar mai ales este un model viu – adică poate preda NLP prin utilizarea NLP, inteligenţă emoţională (EQ) folosind EQ. Denumesc această abordare „învăţare dinamică”. Am convingerea fermă că umanitatea a acumulat deja suficiente reţete, suficient know-how.
Se pune mai degrabă problema selecţionării informaţiei după valoare (calitate) şi – dacă ai ales – să ai capacitatea de a implementa acea informaţie în viaţa de zi cu zi (competenţă). NLP este un model al acumulării de competenţe. De aceea, un training NLP de calitate se ocupă mai mult cu „aplicarea” şi „antrenarea” decât cu „ascultarea” şi „notarea”. Prin urmare, trainerul NLP bun trebuie mereu „să facă” ceea ce spune, să conceapă un scenariu atractiv, care să transfere NLP în corpul, în abilităţile şi comportamentul inconştient al participanţilor.

Ce alte contribuţii aţi adus, personal, la dezvoltarea NLP, EQ şi coaching?

Megha: În primul rând cele trei cărţi pe care le-am scris împreună şi care sunt considerate lucrări de referinţă. Am contribuit la reluarea activităţii IANLP, organizaţia internaţională care veghează la calitatea trainingurilor NLP. De asemenea, suntem co-fondatori ai CHNLP (Asociaţia Elveţiană de NLP) şi sub egida ei am definit standardele profesionale ce pot asigura dezvoltarea în continuare a NLP (LifeCoach CHNLP, NLP-Business-Coach). În cadrul ambelor organizaţii, am avut un rol determinant în redactarea şi adoptarea Codului deontologic, ce defineşte cadrul etic de practicare a NLP.
Dar poate cel mai important aspect este faptul că în cursul acestei veri am semnat cel de-al 1000-lea certificat de absolvire a cursurilor NLP, având tot atâţia absolvenţi ce pot depune oricând mărturie în privinţa faptului că pentru noi NLP înseamnă îngemănarea raţiunii şi emoţiilor, minţii şi inimii.

Ce anume vă place la ceea ce faceţi?

Training dinamic

Ueli: Personal, îmi place foarte mult să ajut oamenii „să-şi găsească propria cale”. Consider că aceasta este unul dintre marile privilegii ale trainerilor NLP, deoarece munca este mereu nouă şi provocatoare. Faptul că pot percepe lumea prin modelele NLP îmi menţine tinereţea, vitalitatea şi curiozitatea, lucru care-mi produce foarte multă plăcere.
Uneori, atunci când sunt în faţa oamenilor cu care lucrez, mă ascult ce spun şi sunt uimit de unde îmi vin în minte atâtea idei noi şi glume şi metafore! Cu o secundă înainte, nici una dintre ele nu era în mintea mea – şi iată că acum ţâşnesc de pe buzele mele şi ne conduc spre noi teritorii ale gândirii sau râsului (un loc pe unde e bine să trecem mereu).

În ce termeni descriu participanţii la trainingurile voastre abordarea specifică cuplului Megha & Ueli?

Megha: Voi cita din ultimele formulare de feedback:

Training dinamic

 „Apreciez în mod deosebit nivelul vostru de cunoştinţe, stilul de predare şi abilităţile de comunicare. M-am simţit acceptat, integrat, provocat şi sprijinit în egală măsură. Cunoştinţele şi abilităţile mi-au fost transferate de o manieră plăcută şi durabilă. Energia, atitudinea, motivarea şi abilităţile expresive pe care le-aţi manifestat au fost atât de impresionante, încât m-am trezit contaminat cu ele. Lucru pentru care vă sunt extrem de recunoascător.”
Daniel Bichiş, trainer NLP la Competent Consulting: „Dacă aş fi citit aceste afirmaţii fără să cunosc persoanele care le fac, poate că aş fi fost oarecum sceptic. Am avut însă ocazia să mă aflu la Berlin printre cele circa 60 de persoane cu care Megha şi Ueli au lucrat o parte din seminarul HIPS, în cadrul Primului Congres Mondial de NLP. Şi am beneficiat, alături de toţi ceilalţi, de transfuzia de profesionalism, relaxare şi expresivitate pe care ne-au oferit-o cu generozitate. Atunci s-a născut ideea invitării lor la Bucureşti, iar acum sunt fericit că acest training este pe punctul de a face valuri în lumea comunicatorilor profesionişti din România.”

Vă aşteptăm cu inima şi minţile deschise, Megha şi Ueli!

Ueli, Megha, Mariana și Daniel

profesioniștii succesuluiCOMPETENT CONSULTING s.r.l.
Facilităm găsirea și implementarea soluțiilor creatoare, prin tehnici de coaching, NLP, Design Thinking și inteligență emoțională.
suntem la un click distanțăActivăm pe Rețelele Sociale
Din 2004, promovăm tehnicile inovatoare de dezvoltare personală și profesională în tote mediile de comunicare.
avem expertiza cu care te putem ajutaDomenii de Excelență
Din 1990, facilităm și accelerăm dezvoltarea personală și profesională.
profesioniștii succesuluiCOMPETENT CONSULTING s.r.l.
Facilităm găsirea și implementarea soluțiilor creatoare, prin tehnici de coaching, NLP, Design Thinking și inteligență emoțională.
suntem la un click distanțăActivăm pe Rețelele Sociale
Din 2004, promovăm tehnicile inovatoare de dezvoltare personală și profesională în tote mediile de comunicare.

Copyright © 2004 – 2020, Competent Consulting s.r.l.. Toate drepturile rezervate. Imagini folosite cu licență de la Shutterstock.

Copyright © 2004 – 2020, Competent Consulting s.r.l.. Toate drepturile rezervate. Imagini folosite cu licență de la Shutterstock.

Competent Consulting