Scăpaţi de incertitudine, ezitare şi neîncredere în voi

În aceste vremuri de criză, aţi înţeles că dezvoltarea personală este cea mai bună soluţie?

Atunci vă aşteptam joi, 5 martie 2009, la ora 18, în sala „Top of Bucharest” a U Business Center pentru a descoperi în ce fel cea de-a patra generaţie de NLP vă sprijină pentru conectarea la potenţialul interior şi deplină exprimare a acestuia.

Daniel Bichiş, trainerul NLP cu cele mai vechi state de serviciu şi cele mai multe recunoaşteri pe plan internaţional, va susţine workshopul „Dezvoltarea la nivelul identităţii”, ce s-a bucurat de un deosebit succes şi la Congresul Mondial de NLP şi Coaching din Brazilia, în ianuarie 2009.

Datorită atenţiei acordate excelenţei umane şi structurii experienţei subiective, NLP a fost considerată de la începuturi drept un instrument de dezvoltare personală extrem de eficient.

Mii de români au semnalat schimbări semnificative în calitatea vieţii după ce au beneficiat de tehnicile NLP fie în coaching, fie în training.

Dar aceste schimbări erau doar temporare, simple remedii de moment, sau reprezintă transformări profunde, ce au efecte stabile în timp? Poate NLP să faciliteze maturizarea emoţională şi comportamentală a unei persoane, astfel încât să-i permită să treacă la un nivel Graves superior? Workshopul susţinut de Daniel Bichiş oferă răspunsul la aceste întrebări prin unificarea conceptelor propuse de C.G. Jung şi Clare Graves în cadrul unui nou model NLP.

Vreme de aproape 2 decenii, NLP a tratat identitatea persoanei mai degrabă sub forma rezultatului interacţiunii dintre harta interioară (imaginea de sine) şi starea internă (stima de sine). Obiectivul a fost în general eliminarea conflictelor interioare şi restabilirea armoniei (congruenţei). Presupunerea ce a stat la baza acestei abordări este că prin rezolvarea conflictelor interne şi externe, identitatea se consolidează şi devine mai eficientă în adaptarea la provocările şi oportunităţile oferite de viaţă. Succesul, satisfacţia, recompensele devin mai accesibile, ceea ce ar trebui să conducă la „o viaţă fericită”. Acest obiectiv este tipic pentru persoanele aflate pe nivelul 5 descris de Graves: „Exprimă-ţi acum tot potenţialul, în mod calculat, astfel încât să obţii imediat recompensele materiale”.

Pentru cei ce se luptă cu constrângerile nivelului 4, un asemenea obiectiv este extrem de atractiv, permiţându-le să se elibereze de convingeri limitatoare şi să aibă o viaţă mult mai plină de experienţe şi realizări.

Dar pentru cei ce sunt deja la nivelul Graves 5, tehnicile uzuale de coaching NLP conduc la îmbunătăţirea funcţionării persoanei, nu la dezvoltare personală.

Pentru cei care au mai puţin de 35-40 de ani, nu se constată efecte majore, datorită stilului de viaţă expansiv, orientat spre experienţele exterioare.

Dar ulterior, oamenii se confruntă tot mai des cu o scădere a nivelului de motivaţie şi a mulţumirii faţă de viaţă pe care o duc, chiar dacă aparent au deosebit succes material, profesional sau familial. Această stare de lucruri poate conduce chiar la decizii intempestive, luate sub imperiul emoţiilor, sau la salturi bruşte ale stării interioare. Ambele situaţii sunt forme de manifestare ale „crizei de la mijlocul vieţii”, ce poate ruina calitatea vieţii aşa cum este percepută de persoane, chiar dacă nu se produc şi schimbări ale stării lor materiale sau sociale.

Graves a propus o soluţie: progresarea până la nivelul 6, prin împărţirea cu ceilalţi a bunurilor materiale şi/sau prin crearea de reţele sociale stabile şi cooperarea cu persoane interesante. Această soluţie este orientată exclusiv spre lumea exterioară şi poate fi facilitata de tehnici NLP.

Un alt răspuns posibil este cel sugerat de Jung: criza reprezintă momentul de inflexiune spre o viaţă orientată mai mult spre lumea interioară, prin schimbarea direcţiei de concentrare a atenţiei de la relaţia cu ceilalţi spre relaţia cu Sinele. Jung denumeşte acest proces individuaţie, obiectivul său fiind ca persoana să devină in-dividă, să se unifice.

Acest lucru se produce prin vindecarea rănii ce apare în momentul în care Eul (conştiinţa identităţii) s-a separat de Sine (psihicul inconştient).

Generaţia a treia de NLP, prin autoritatea lui Robert Dilts, promovează tehnici extrem de eficiente de lucru cu arhetipul Umbrei, ce sunt utile pentru facilitarea trecerii de la nivelul Graves 4 la nivelul 5.

Evoluţia spre nivelul 6 implica însă conectarea la arhetipul Anima/Animus, reconectarea la sursa vitalităţii din noi.

Doar în felul acesta devine accesibilă înţelepciunea interioară (nivelul 7), singura capabilă să ne îndrepte spre Sine (nivelul 8). Asupra acestor procese se concentrează atenţia grupului de traineri ce cooperează pentru dezvoltarea celei de-a patra generaţii de NLP. Iar prin eforturile lor, NLP revine la obiectivul său iniţial: facilitarea dezvoltării personale.

Workshopul de 2 ore este organizat de Competent Consulting pe data de 5 martie 2009, la ora 18, în sala Top of Bucharest a U Business Center, B-dul Iancu de Hunedoara nr. 8 Bucureşti (clădirea CitiBank de lângă Piaţa Victoriei). Participarea este gratuită pentru toţi cei interesaţi de propria dezvoltare personală sau de facilitarea sa la nivel profesional (coachi, consilieri, psihoterapeuţi).

Puteţi beneficia din plin de workshopul susţinut de Daniel Bichiş dacă vă familiarizaţi anterior cu conceptele lui Clare Graves prezentate în materialul accesibil gratuit făcând click aici.

De asemenea, puteţi urmări începutul prezentării făcute de Daniel Bichiş în Brazilia, în limba engleză cu traducere în portugheză.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

profesioniștii succesuluiCOMPETENT CONSULTING s.r.l.
Facilităm găsirea și implementarea soluțiilor creatoare, prin tehnici de coaching, NLP, Design Thinking și inteligență emoțională.
suntem la un click distanțăActivăm pe Rețelele Sociale
Din 2004, promovăm tehnicile inovatoare de dezvoltare personală și profesională în tote mediile de comunicare.
avem expertiza cu care te putem ajutaDomenii de Excelență
Din 1990, facilităm și accelerăm dezvoltarea personală și profesională.
profesioniștii succesuluiCOMPETENT CONSULTING s.r.l.
Facilităm găsirea și implementarea soluțiilor creatoare, prin tehnici de coaching, NLP, Design Thinking și inteligență emoțională.
suntem la un click distanțăActivăm pe Rețelele Sociale
Din 2004, promovăm tehnicile inovatoare de dezvoltare personală și profesională în tote mediile de comunicare.

Copyright © 2004 – 2020, Competent Consulting s.r.l.. Toate drepturile rezervate. Imagini folosite cu licență de la Shutterstock.

Copyright © 2004 – 2020, Competent Consulting s.r.l.. Toate drepturile rezervate. Imagini folosite cu licență de la Shutterstock.

Competent Consulting