Contactul cu puterea coachingului NLP

Orice mare realizare începe cu un vis. Poate fi vorba de o străfulgerare ce ne inspiră, ori de o idee asupra căreia reflectăm îndelung, important este că ne trezeşte dorinţa de a avea, a face sau a deveni ceva nou, diferit. Şi ca să reuşim, nu ar mai fi nevoie decât de…
Ei, şi aici, la această listă, se face filtrarea între visele care rămân doar vise şi cele care se transpun în realitate concretă.
Coachingul NLP foloseşte un cadru foarte eficient de captare a viselor şi activare a resurselor necesare pentru realizarea lor. Dacă vrei să realizezi ceva, sau doar să descoperi cum funcţionează coachingul NLP, ia-ţi 10 minute pentru a folosi acest cadru într-un proces de auto-coaching.

Cine eşti sau devii realizând acest vis?

Orice produs cumpărăm, fiecare lucru pe care îl facem, sunt în acord cu propria imagine de sine. Iar investiţia pe care o facem vizează, mereu,

 • să ne creeze o emoţie plăcută,
 • să ne elibereze de una neplăcută,
 • să ne ajute să ne dezvoltăm şi să ne depăşim limitele.

Deci, ce schimbă sau dezvoltă din propria ta persoană realizarea acestui vis?

De ce este important pentru tine?

Acţiunile noastre sunt alimentate cu energie motivaţională, produsă de asocierea mentală a visului cu valori. Acestea ne permit să optimizăm modul în care ne direcţionăm atenţia, eforturile şi celelalte resurse, făcând liste de prioritate şi alegând între mai multe variante.

Cu cât este nevoie de mai mult timp şi efort pentru a materializa visul, cu atât mai clară şi mai puternică trebuie să fie motivaţia noastră. De aceea, dă-ţi răspunsul la aceste întrebări:

 • De ce este important pentru mine să-mi împlinesc acest vis?
 • Ce s-ar întâmpla dacă nu mi l-aş realiza?
 • La ce sunt dispus/ă să renunţ (temporar) pentru a-l împlini?
 • La ce nu sunt dispus/ă să renunţ?

Cum crezi că-ţi poţi împlini visul?

Pentru a reuşi, avem nevoie de resurse externe (mijloace materiale, informaţii, sprijin de la alte persoane), dar şi interne (cunoştinţe, abilităţi, experienţă).Visele îndrăzneţe sunt caracterizate de insuficienţa (momentană) unora dintre ele. De aceea, avem nevoie de o motivaţie puternică pentru a investi timp şi efort pentru a le obţine.

Este momentul să faci inventarul:

 • Ce resurse interioare pot mobiliza pentru a-mi realiza visul?
 • Ce resurse interioare trebuie să-mi dezvolt? Cum anume le pot dezvolta?
 • De ce resurse exterioare dispun în prezent?
 • Ce resurse exterioare trebuie să mai obţin? Cum anume le pot obţine?

Ce acţiuni concrete te ajută să reuşeşti?

Oricât de multe resurse am avea, ele nu valoreză nimic dacă nu le folosim. Şi oricât de multe şi minunate ar fi visele noastre, ele rămân doar vise dacă nu sunt transpuse în acţiuni concrete.

De aceea, defineşte un plan de acţiune:

 • Care este primul lucru pe care îl pot face chiar acum, pentru a-mi împlini visul? (uneori, acesta înseamnă, de fapt, să încetez să mai fac o altă acţiune)
 • Care sunt cele trei etape esenţiale care mă conduc spre realizarea visului?
 • Care sunt paşii concreţi de acţiune ce îmi permit realizarea primei etape?
 • Care sunt paşii concreţi de acţiune ce îmi permit realizarea celei de-a doua etape?
 • Care sunt paşii concreţi de acţiune ce îmi permit realizarea celei de-a treia etape?

Unde, când şi cu cine acţionezi?

Pentru a fi realizate, acţiunile trebuie ancorate în timp, altfel planurile rămân simple declaraţii de intenţie. Fiecare acţiune are nevoie de un anumit context specific pentru a fi realizată. De exemplu, nu putem cumpăra un parfum de la o librărie, sau nu putem înnota în deşert (decât dacă am ajuns la o oază).

De aceea, la lista de acţiuni stabilită anterior adaugă aceste informaţii concrete:

 • Unde fac asta?
 • Când (sau începând de când şi terminând când)?
 • Cine altcineva trebuie să mai participe? (dacă am nevoie de sprijin, informaţii, permisiune etc.)

Formula succesului

Odată stabilit acest plan de acţiune, susţinut de resurse, motivat şi asociat propriei persoane,el reprezintă itinerariul mental pe care l-am stabilit ca pe un GPS pentru a avansa spre o nouă experienţă sau etapă din viaţă.

El a captat intenţia ce constituie esenţa visului şi a conectat-o, prin intermediul atenţiei, cu toate mijloacele de care dispunem pentru a reuşi.

În felul acesta, procesul inconştient de conectaree a intenţiei la realitate a devenit unul conştient, ce poate fi urmărit şi optimizat.

Or, exact acesta este demersul din coachingul NLP, prin intermediul căruia reuşim să ne creem viaţa şi experienţele pe care ni le dorim.

Aceasta este arta şi ştiinţa coachingului.

Acum, că ai trecut de la visul de a avea o experienţă de coaching la realitatea că ai devenit propriul coach, ce vis îţi mai realizezi?

profesioniștii succesuluiCOMPETENT CONSULTING s.r.l.
Facilităm găsirea și implementarea soluțiilor creatoare, prin tehnici de coaching, NLP, Design Thinking și inteligență emoțională.
suntem la un click distanțăActivăm pe Rețelele Sociale
Din 2004, promovăm tehnicile inovatoare de dezvoltare personală și profesională în tote mediile de comunicare.
avem expertiza cu care te putem ajutaDomenii de Excelență
Din 1990, facilităm și accelerăm dezvoltarea personală și profesională.
profesioniștii succesuluiCOMPETENT CONSULTING s.r.l.
Facilităm găsirea și implementarea soluțiilor creatoare, prin tehnici de coaching, NLP, Design Thinking și inteligență emoțională.
suntem la un click distanțăActivăm pe Rețelele Sociale
Din 2004, promovăm tehnicile inovatoare de dezvoltare personală și profesională în tote mediile de comunicare.

Copyright © 2004 – 2020, Competent Consulting s.r.l.. Toate drepturile rezervate. Imagini folosite cu licență de la Shutterstock.

Copyright © 2004 – 2020, Competent Consulting s.r.l.. Toate drepturile rezervate. Imagini folosite cu licență de la Shutterstock.

Competent Consulting