Ce înseamnă „complet” la un curs NLP?

Vă puteţi permite să rataţi ceva?

Curricula cursurilor de minim 18 zile pentru formarea ca Practitioner sau Master-Practitioner NLP a fost creată la începutul anilor ’80 de către Leslie Cameron-Bandler şi stă, chiar şi acum, la baza curriculelor majorităţii asociaţiilor naţionale şi internaţionale.
Ea are două părţi:
  • una referitoare la conţinutul minim de concepte, modele şi tehnici ce trebuie prezentate,
  • alta care prezintă abilităţile pe care trebuie să le demonstreze un absolvent.
Prima parte reprezintă mijlocul prin care se obţine rezultatul descris în a doua parte. De aceea, este evident că un curs complet oferă, simultan,
  • accesul la conţinutul minim şi
  • dezvoltarea abilităţilor necesare valorificării sale.

Atât în ţară, cât şi la nivel european şi mondial, Master Trainerul SNLP Daniel Bichiş a avut ocazia să interacţioneze cu persoane care absolviseră diferite şcoli de formare în NLP. Şi rezultatul observaţiilor sale este implacabil:
chiar dacă marea majoritate a formatorilor „trec în revistă” tot conţinutul minim, doar puţini dintre cei care au fost formaţi în afara SNLP reuşesc să asigure dezvoltarea optimă a abilităţilor specifice”.
Pentru a face o analogie, este ca şi cum, vrând să cumpăraţi un automobil, primiţi o broşură sau un catalog care sunt extrem de frumos tipărite, au poze impresionante şi sloganuri convingătoare, numai că în momentul în care vă urcaţi în maşină, constataţi că demarorul are nevoie de mult timp până când să pornească motorul, două dintre viteze nu sunt accesibile, iar aprinderea farurilor activează ştergătorul de parbriz. Dacă coborâţi şi vreţi să reclamaţi, vi se va da o listă a componentelor care sunt montate pe maşină. Verificându-le, vă convingeţi că toate sunt acolo. Dar maşina porneşte greu, vă zguduie la schimbarea vitezelor şi insistă să vă şteargă parbrizul, în loc să vă lumineze drumul. Şi dacă insistaţi şi reclamaţi calitatea proastă a asamblării, vi se va da un certificat ISO-9000, care vă asigură că toate maşinile asamblate de acel producător au exact aceleaşi caracteristici: pornesc greu, zguduie la schimbarea vitezelor şi şterg parbrizul în loc să lumineze drumul. Şi asta pentru că acel certificat se referă doar la procesul de fabricaţie (în cazul nostru la conformitatea cursului cu curricula minimă), nu la produsul final (în cazul nostru abilităţile specifice).
Ca să oferim şi un exemplu concret, există cursuri NLP care durează, aparent, 21 de zile, ca şi cel de la Competent Consulting. Numai că vinerea şi duminica sunt doar câte 4 ore de curs, astfel că durata reală a cursului este de 14 zile! Ce lipseşte? Exact cadrul în care participanţii:
  • să aibă propriile experienţe,
  • să le discute şi să le descopere sensul pentru propria viaţă,
  • să exerseze suficient astfel încât să-şi dezvolte cu adevărat abilităţile necesare aplicării lor.
Poate fi numit complet un astfel de curs? Vă lăsăm pe dvs. să decideţi.

Mai mult: NLP se află într-un proces continuu de dezvoltare şi aprofundare a conceptelor, modelelor şi tehnicilor sale.

n cei 30 de ani trecuţi de la stabilirea curriculelor, o parte din conceptele şi modelele iniţiale au fost redefinite, iar tehnicile rafinate, în sensul reducerii numărului de etape şi sporirii eficienţei. Pentru a păstra analogia auto, dacă este să comparăm cum arată, cât consumă şi ce siguranţă oferă automobilele actuale comparativ cu cele din anii ’80, ne dăm seama că trebuie să fii bogat şi destul de neatent faţă de propria viaţă ca să mai rulezi cu un astfel de automobil.
Richard Bandler şi Society of NLP nu doar acţionează continuu pentru dezvoltarea NLP, ci şi pun accentul pe actualizarea atât a conţinutului minim, cât şi a abilităţilor specifice, în acord cu stadiul actual.
Or, pentru a fi mereu la curent cu cele mai noi concepte şi tehnici, este esenţială păstrarea de către trainer a contactului permanent cu Richard şi SNLP.

Singurul formator român care respectă această cerinţă este Daniel Bichiş.

Făcând parte din echipa de asistenţi a lui Richard Bandler, el participă la workshopurile şi cursurile ţinute de acesta în întreaga lume şi are astfel acces la cea mai completă şi actuală informaţie legată de NLP.
Daniel Bichiș este asistent al lui Richard Bandler
Mai mult, este singurul român care are formări complete în celelalte tehnologii dezvoltate de Richard:
  • NHR (neuro-hypnotic repatterning),
  • DHE (Design Human Engeneering)
  • Persuasion Engineering.
Astfel poate să integreze în cursurile organizate de Competent Consulting informaţii şi tehnici de ultimă generaţie, ce devin parţial accesibile altora doar după 2-3 ani, când sunt publicate în cărţi.
Deci, un curs complet asigură simultan:
  • conţinutul adecvat, mult peste cel minim,
  • cadrul optimizat de dezvoltare a abilităţilor necesare, folosind tehnici de predare ce sunt cunoscute doar de trainerii certificaţi SNLP,
  • actualizarea permanentă, pentru a răspunde cerinţelor actuale, nu celor din anii ’80.
În lipsa acestor caracteristici, se petrece şi în NLP ceea ce se întâmplă în facultăţile româneşti: se predau cursuri despre concepte şi tehnici depăşite, care fac ca 80% dintre absolvenţi să nu practice ceea ce au studiat!

Vă atrage această perspectivă?

profesioniștii succesuluiCOMPETENT CONSULTING s.r.l.
Facilităm găsirea și implementarea soluțiilor creatoare, prin tehnici de coaching, NLP, Design Thinking și inteligență emoțională.
suntem la un click distanțăActivăm pe Rețelele Sociale
Din 2004, promovăm tehnicile inovatoare de dezvoltare personală și profesională în tote mediile de comunicare.
avem expertiza cu care te putem ajutaDomenii de Excelență
Din 1990, facilităm și accelerăm dezvoltarea personală și profesională.
profesioniștii succesuluiCOMPETENT CONSULTING s.r.l.
Facilităm găsirea și implementarea soluțiilor creatoare, prin tehnici de coaching, NLP, Design Thinking și inteligență emoțională.
suntem la un click distanțăActivăm pe Rețelele Sociale
Din 2004, promovăm tehnicile inovatoare de dezvoltare personală și profesională în tote mediile de comunicare.

Copyright © 2004 – 2020, Competent Consulting s.r.l.. Toate drepturile rezervate. Imagini folosite cu licență de la Shutterstock.

Copyright © 2004 – 2020, Competent Consulting s.r.l.. Toate drepturile rezervate. Imagini folosite cu licență de la Shutterstock.

Competent Consulting