Chiar nu vă pasă ce valoare are diploma de absolvire?
Există o mulţime de acronime, derivate de la denumiri mai mult sau mai puţin pompoase, cu care fiecare trainer sau organizaţie încearcă să-i convingă pe potenţialii participanţi că formarea sa are recunoaştere naţională şi/sau internaţională.
Şi aici este important să ţinem cont de câteva elemente esenţiale:
- CINE certifică,
- CE certifică şi
- CUM se eliberează certificatul.
NLP a fost creat de doi co-fondatori: Richard Bandler şi John Grinder. La sfârşitul anilor ’80, John Grinder a renunţat la activitatea de formator de formatori NLP şi i-a cedat lui Richard dreptul şi obligaţia de a veghea pe mai departe la calitatea acestui proces. Ulterior, în jurul anului 2000, John Grinder şi-a reluat activitatea de formator de formatori NLP, dar în limitele unei înţelegeri cu Richard Bandler.
Dreptul de a acorda certificate autentice de atestare a formărilor NLP aparţin lui Richard Bandler şi persoanelor direct licenţiate de el în acest sens.
Criteriile stabilite de Richard au fost implementate prin Society of NLP, cea mai veche şi prestigioasă asociaţie internaţională din acest domeniu.
Dar ele au fost considerate prea restrictive şi greu de respectat de către alte persoane implicate în dezvoltarea NLP (de exemplu Robert Dilts şi Steve Andreas, în SUA), sau grupuri de traineri deja certificaţi, ce activau în alte spaţii lingvistice (de exemplu Germania, Austria, Franţa), astfel că au fost fondate asociaţii naţionale sau internaţionale alternative, în care trainerii au început să-şi recunoască reciproc competenţele de formatori NLP (de exemplu DVNLP, IANLP, EANLP etc.). De aceea:
- doar certificatele SNLP sunt emise şi semnate de către co-fondatorul NLP, Richard Bandler,
- celelalte certificate sunt emise şi semnate de către trainerul care a ţinut cursul şi validate prin aplicarea sigiliului cumpărat de la asociaţia la care este afiliat.
Pentru a face o analogie românească:
- certificatele SNLP sunt similare diplomelor eliberate de Ministerul Educaţiei la absolvirea unei şcoli sau facultăţi acreditate,
- celelalte sunt similare certificatelor de participare oferite la finalul unui workshop, eventual validate de CNFPA.
Şi se poate pune întrebarea de bun-simţ: CINE altcineva decât co-fondatorul NLP ştie mai bine ce este NLP şi cum se poate asigura calitatea formărilor NLP?
Există o diferenţă notabilă şi în privinţa a CE anume atestă certificatul:
- cele emise de SNLP atestă în primul rând demonstrarea abilităţilor de aplicare practică a celor învăţate,
- celelalte certificate atestă în primul rând participarea la curs şi însuşirea cunoştinţelor transmise.
Pe certificatele SNLP nu se menţionează numărul de ore de formare, deoarece acestea sunt considerate mijlocul, nu scopul unei formări NLP de succes.
Este diferenţa dintre o certificare „de fond” şi una „centrată pe formă”.
Desigur, de la Titu Maiorescu ştim că în România exista preferinţa pentru formele fără fond, dar deja, cum menţionam, mai sus, nici măcar în domeniul formărilor academice angajatorii nu mai cad în această capcană. Cu atât mai mult în cazul unei formări vocaţionale, cum este cea în NLP! Aşa că vă puteţi pune întrebarea:
CE vreau să obţin de la cursul NLP: atestarea participării, sau sporirea abilităţilor mele de a-mi influenţa viaţa?
În fine, în privinţa modului în care se eliberează certificatul:
- Competent Consulting asigură obţinerea a patru certificate la absolvirea cu succes a cursurilor, fără vreun alt cost suplimentar şi fără să fie necesară o procedură anume,
- celelalte şcoli de formare pot oferi unul sau maxim 2 certificate, foarte adesea pentru cel internaţional fiind nevoie de o cerere specială şi plata unei taxe suplimentare.
Competent Consulting este singura şcoală de formare ce are cursurile acreditate de patru asociaţii:
- 3 internaţionale – SNLP (SUA), IANLP (Elveţia) şi IN (Germania), precum şi
- una naţională – APRO-NLP (Asociaţia profesioniştilor NLP din România).
De aceea, Competent Consulting este singurul furnizor din România care poate asigura recunoaşterea formărilor sale oriunde în lume, atât de angajatori, cât şi de alte şcoli de formare.
Dacă vreşi să aflaţi mai multe despre importanţa unei certificări NLP în relaţia cu angajatorul, faceţi click aici.
Cum folosesc aceste informaţii?
Atunci când, pe viitor, veţi mai citi afirmaţii de genul
- „cel mai complet şi complex curs din România”,
- „conceput în conformitate cu modelele şi tehnicile dezvoltate de Richard Bandler şi John Grinder” sau
- „susţinut de un trainer format de Richard Bandler în XXX” (altceva decât NLP),
dar care nu are posibilitatea de a oferi absolvenţilor un certificat semnat de către Richard Bandler, vă veţi da imediat seama că este vorba doar despre imitaţii ale singurului curs NLP cu adevărat complet, complex şi certificat – cel organizat de Competent Consulting şi susţinut de unicul Master Trainer SNLP român – Daniel Bichiş.
Aveţi în acest articol suficient de multe informaţii care să vă permită, când discutaţi cu cei care oferă acele traininguri, să verificaţi veridicitatea celor afirmate de noi.
Şi să vă convingeţi că oferta lor scârţâie cel puţin la unul dintre cei trei C ai unei formări NLP.
Dar dacă sunteţi din categoria celor care cumpără produse Sory, crezând că au cumpărat un Sony, probabil veţi spune „Sorry!” atunci când vă veţi da seama de cât de mult aţi pierdut – dar va fi prea târziu să mai schimbaţi ceva.