Interviu cu Mariana Bichiş, managing partener

Ca ţară, ne pregătim pentru a doua mare schimbare în mai puţin de 20 de ani: intrarea în Uniunea Europeană.

Dar suntem oare pregătiţi?

Ca ţară – sigur nu.

Ca indivizi, cei din echipa Competent Consulting am fost mereu (chiar şi înainte de Revoluţie) puternic conectaţi la spaţiul german şi cel francez, ceea ce ne-a permis să fim deschizători de drumuri pentru multe activităţi ce erau chiar interzise de regimul comunist.

Dar compania noastră oare este pregătită pentru a face faţă provocărilor aduse de intrarea în  marea Piaţă Comună a coachingului, consultanţei şi trainingului european?

O discuţie relaxată, dar profundă, în pragul unei mari schimbări, cu Mariana Bichiş, managing partener al Competent Consulting.

– De când se derulează activitatea companiei?

Competent Consulting şi-a început activitatea în iunie 1990, fiind una dintre primele firme de consultanţă înfiinţate în România. Vreme de 15 ani, activitatea s-a concentrat pe consultanţa personală, sub motto-ul „Să lucrăm împreună pentru fericirea dvs.”.
Începând cu anul 2000, am introdus un nou instrument: programarea neurolingvistică (NLP), ce a crescut semnificativ impactul şi eficienţa activităţii noastre.
Un nou salt l-am făcut în anul 2004, când printr-un proces de rebranding am lansat atât denumirea actuală, cât şi noul motto: „Succesul dvs. este profesia noastră” – susţinut pe deplin de lungul şir de rezultate pe care le-am obţinut în tot acest timp.
Adăugarea la paleta competenţelor noastre a tehnicilor de inteligenţă emoţională (EQ) şi coaching organizaţional a permis ca în scurt timp Competent Consulting să devină liderul formărilor NLP de clasă business şi un jucător important pe piaţa de coaching şi training din Bucureşti.

– Cine sunt clientii firmei dvs.?

Ai nevoie de consiliere atunci când te confrunţi cu o situaţie pentru care ai impresia că nu eşti pregătit. Şi în această situaţie se pot afla atât persoanele, cât şi companiile.
Am lucrat deja cu câteva sute de persoane, cupluri sau familii ce s-au confruntat cu crize sau nu reuşeau să-şi definească obiective şi priorităţi.
De asemenea, am lucrat cu instituţii, asociaţii non-profit şi companii private care au dorit să-şi clarifice viziunea, misiunea, strategiile, să introducă managementul prin obiective, să-şi optimizeze managementul motivaţiei, să amelioreze comunicarea din cadrul organizaţiei.
Dacă ar fi să menţionăm câteva nume, primele care îmi vin în minte sunt Orange, Omniasig, Rompetrol, Medochemie, Supercard. Dar lista este extrem de lungă şi creşte lună de lună.

– Care serviciu este cel mai căutat?

Pe lângă cursul de Business NLP, certificat de Society of NLP-SUA şi pentru care suntem singurii ofertanţi din România, de un deosebit interes se bucură seminariile de dezvoltare a prestanţei, a încrederii în sine, a abilităţilor manageriale.
De asemenea, seminariile noastre de evaluare şi dezvoltare a inteligenţei emoţionale, certificate de Fundaţia 6 Seconds-SUA, se bucură de un deosebit interes, fiind solicitate atât open cât şi in house.
La aceste traininguri se adaugă activitatea de coaching executiv şi organizaţional, care vizează optimizarea funcţionării top-managementului, respectiv comunicării şi motivării în cadrul firmelor.

– Daţi-mi câteva exemple concrete de cum se deruleaza un curs.

Abordarea noastră este extrem de serioasă. Începem prin aplicarea unui test, care să măsoare nivelul abilităţilor vizate de acel curs (încredere în sine, prestanţă, capacitate de motivare, inteligenţă emoţională etc.) şi să ofere participanţilor indicaţii clare despre domeniile asupra cărora urmează să-şi concentreze atenţia. Această etapă este similară diagnosticului pus de un medic, care îi permite apoi să-şi adapteze demersul la realitatea persoanei cu care lucrează.
Urmează aplicarea unor tehnici de NLP şi EQ, vizând cel mai adesea eliberarea prezentului de sub povara trecutului. Mai concret, se creează cadrul pentru o reevaluare a evenimentelor din viaţa participanţilor ce au efecte negative, de blocare emoţională a capacităţilor lor.
Aspectul cel mai important al abordării bazate pe NLP şi EQ este faptul că nu este necesar să se vorbească despre acele evenimente, intimitatea fiecărui participant fiind perfect protejată.
De asemenea, efectul emoţional produs de retrăirea unor astfel de traume este minimizat şi este imediat compensat de conectarea la resurse, la convingeri pozitive, la încrederea în sine.
Pe această bază, se trece la a treia etapă, cea de dezvoltare a unor abilităţi specifice şi optimizare a comportamentelor, prin exerciţii şi jocuri de rol.
De aceea, denumirea de „curs” nu este foarte potrivită, deoarece sugerează un vorbitor şi un grup de participanţi a căror unică activitate ar fi să-şi noteze cât mai mult din ce se spune.
În cazul nostru, este vorba de traininguri, bazate pe un suport de curs complex şi complet, ce le permite participanţilor să se concentreze spre ce este mai important: propriile experienţe, propriile exerciţii, propriile înţelegeri şi interpretări.

– Vă vin în minte întiâplări amuzante, deosebite, clienţi mai deosebiţi?

Pentru noi, fiecare participant este deosebit, special, unic, astfel încât chiar dacă unele traininguri le-am reluat de multe ori, pe baza aceluiaşi suport de curs, desfăşurarea este mereu diferită.
Extrem de emoţionante şi amuzante, în egală măsură, sunt unele descoperiri pe care le fac participanţii. De exemplu, un bărbat de circa 35 de ani, căruia toţi cei din jur îi atrăgeau atenţia că poate mai mult., că-şi poate dezvolta cariera, spori veniturile şi ridica poziţia socială, a descoperit că auto-limitarea provenea de la mama sa. Pentru a nu-l face să sufere pe băieţelul care în clasa a II-a prefera să bată mingea în spatele blocului decât să-şi facă temele la aritmetică, mama îi spunea mereu: „Ce să faci dragă, eşti prost, dar eşti prostul meu!”, iar apoi îl strângea tandru la piept.
Mesajul transmis a fost că se poate mulţumi cu puţin şi că nu ar avea dreptul să aspire la o poziţie socială. Din momentul în care ce s-a eliberat de influenţa acestui mesaj, respectivul trăieşte o adevărată explozie:
  • veniturile i-au crescut de câteva ori,
  • a obţinut fără nici o problemă recunoaşterea competenţelor lui şi poziţia socială care i se cuvenea,
  • ba chiar este pe punctul de a-şi lansa prima carte.
În altă situaţie, o doamnă şi-a reamintit că se ascundea sub masă, împreună cu fraţii săi, pentru a se feri de „corecţiile” mamei, care îi bătea pe toţi ori de câte ori vreunul dintre ei făcea vreo boroboaţă. Repetând gestul de atunci şi asociindu-l cu chicotele de râs, în locul fricii paralizante, s-a eliberat de o serie de manifestări psihosomatice (senzaţie de sufocare de tip astmatic) şi de blocajul mental în faţa persoanelor autoritare. Aceasta i-a permis apoi să facă un salt major în carieră şi să-şi poată desfăşura cu succes activitatea de middle-manager.
În fine, dacă este să menţionez şi un exemplu organizaţional, am lucrat recent cu o companie care trebuie să-şi definească viziunea, misiunea şi strategia pentru etapa post-aderare la UE. Refăcând istoria companiei, pentru a descoperi competenţele şi valorile principale care i-au asigurat o creştere de 70 de ori a cifrei de afaceri în 6 ani, am descoperit că definitoriu pentru echipa managerială a fost amestecul dintre nebunie şi ambiţie. Chiar dacă pare ciudat, doza de „nebunie” a fost cea care le-a permis să fie mereu cu un pas înaintea concurenţei, să se adapteze perfect nevoilor clienţilor lor (exclusiv companii din Top 200) şi chiar să anticipeze asemenea nevoi.

– Tocmai aţi avut un eveniment, High-Impact Presentation Skills. La ce ajută transmiterea semnalelor corporale şi utilizarea vocii?

Indiferent dacă vrem sau nu, atunci când comunicăm lansăm o mulţime de alte mesaje decât strict conţinutul spuselor noastre. În primul rând vocea (ce poate fi detectată şi la telefon) este astfel modulată încât să-i permită ascultătorului să evalueze (conştient sau nu) în ce măsură noi înşine credem ceea ce spunem, în ce raport de forţă ne aflăm (egali, dominanţi sau dominaţi), ce tip de emoţii avem şi care este intensitatea lor etc.
Apoi gesturile vin să sublinieze această interpretare, ele reliefând încă mai clar dacă obiectivul comunicării este cel de a stabili o relaţie ori cel de a impune o informaţie, interpretare, cerinţă.
În fine (dar de fapt cu ponderea cea mai ridicată), poziţia corporală, relaţia dintre corpul nostru şi spaţiul pe care îl avem la dispoziţie, sunt instrumente prin care putem influenţa semnificativ emoţiile şi gândurile celor care ne ascultă, prin procesul denumit de Megha Baumeler şi Ueli Frischknecht „emotional leadership”.
Cei doi, traineri ai NLP-Akademie Elveţia, s-au aflat la Bucureşti în perioada 15-18 noiembrie, animând două traininguri, dintre care unul centrat pe dezvoltarea micro-abilităţilor (micro-skills) care susţin comunicarea de mare impact.
Cei 48 de participanţi (reprezentând zona de top- şi middle-management, traineri şi consultanţi) au avut ocazia să-şi rafineze interacţia cu un auditoriu, să-şi dezvolte capacitatea de a-şi folosi aceste micro-abilităţi.
Pentru delegaţi a fost o ocazie unică de a lucra foarte intens, cu feedback direct şi pe înregistrări video, astfel încât să-şi creeze armonia dintre gânduri, emoţii şi expresiile corporale.

Cum vedeţi dezvoltarea acest tip de afacere în Romania?

Consultanţa personală şi organizaţională, alături de traininguri, se află într-o etapă de dezvoltare exponenţială atât în România, cât şi în întreaga lume.
Acest lucru are o serie de aspecte pozitive, referitoare la oportunităţile de a le utiliza ca sursă de venit, dar şi unele aspecte negative, referitoare la imoralitatea şi neprofesionalismul unor ofertanţi.
Există deja concepte, de exemplu leadershipul, care au fost compromise de cei care îşi închipuie că este suficient să citească o carte americană şi să o asezoneze cu câteva exemple româneşti pentru a avea succes.
Da, ca povestitori, ca entertaineri, sunt convinsă că au avut succes. Numai că dacă la 3 zile, 3 săptămâni, 3 luni de la training participanţii nu pot spune: iată, acestea sunt lucrurile care s-au schimbat în viaţa şi activitatea mea, înseamnă că acel training a fost un eşec.
Furnizorii de coaching şi training au nevoie să conştientizeze funcţia lor socială, responsabilitatea pe care o au atât faţă de participanţi, cât şi faţă de toţi cei cu care intră ulterior în contact aceştia. Trebuie să înţeleagă că rolul lor nu se termină odată cu încheierea cursului, ci poate de-abia atunci începe.
Unele companii au început să solicite legarea plăţii unei părţi din costul trainingului de rezultatele pe care le obţin participanţii. Consider această cerinţă drept reacţia firească a pieţei faţă de excesele celor care au văzut mai ales latura speculativă a activităţii de coaching şi training.
Competent Consulting a fost mereu dispusă să-şi asume propria parte de risc financiar, chiar dacă acest lucru nu a influenţat în vreun fel seriozitatea şi profesionalismul abordărilor noastre.
Şi realitatea demonstrează că piaţa este perfect capabilă să detecteze rapid diferenţa de calitate, seriozitate şi profesionalism dintre ofertanţi.

– Ce noutăţi aţi pregătit pentru anul 2007?

Nu ştiu alţii cum sunt, dar când mă gândesc la 1 ianuarie 2007 am viziunea plasării României la locul pe care îl merită, a eliberării sale de sub povara „blestemului istoriei”.
Într-un fel, am senzaţia că cu toţii putem să renunţăm la imaginea de „eşti prost, dar eşti prostul meu” şi să ne dăm voie să ne manifestăm plenar abilităţile şi competenţele.
Pentru a contribui la această expansiune, echipa Competent Consulting va face la rândul său un salt şi va oferi noi servicii.
În primul rând, ţinând cont de feedbackul excelent pe care l-am avut de la participanţii la trainingul High-Impact Presentation Skills™, vom lansa un program pe module de dezvoltare a abilităţilor de prezentare. Şi asta pentru că noi, românii, avem ce oferi dar nu ştim „să ne vindem” ideile, proiectele, produsele.
În al doilea rând, vom lansa un program de dezvoltare a abilităţilor de lider, bazat pe combinarea forţei NLP cu inteligenţa emoţională.
Şi în al treilea rând… o surpriză pe care o pegătim tuturor celor care au auzit de coaching (inclusiv managerilor ce vor să-şi schimbe stilul de lucru cu oamenii). O surpriză pe care o vom lansa cu câteva zile înainte de trecerea pragului UE.
Toate ofertele noastre au simultan girul calităţii şi profesionalismului dat de recunoaşterile şi certificările internaţionale, precum şi adaptarea la realitatea românească, o combinaţie deja tradiţională şi mult apreciată de clienţii noştri.
profesioniștii succesuluiCOMPETENT CONSULTING s.r.l.
Facilităm găsirea și implementarea soluțiilor creatoare, prin tehnici de coaching, NLP, Design Thinking și inteligență emoțională.
suntem la un click distanțăActivăm pe Rețelele Sociale
Din 2004, promovăm tehnicile inovatoare de dezvoltare personală și profesională în tote mediile de comunicare.
avem expertiza cu care te putem ajutaDomenii de Excelență
Din 1990, facilităm și accelerăm dezvoltarea personală și profesională.
profesioniștii succesuluiCOMPETENT CONSULTING s.r.l.
Facilităm găsirea și implementarea soluțiilor creatoare, prin tehnici de coaching, NLP, Design Thinking și inteligență emoțională.
suntem la un click distanțăActivăm pe Rețelele Sociale
Din 2004, promovăm tehnicile inovatoare de dezvoltare personală și profesională în tote mediile de comunicare.

Copyright © 2004 – 2020, Competent Consulting s.r.l.. Toate drepturile rezervate. Imagini folosite cu licență de la Shutterstock.

Copyright © 2004 – 2020, Competent Consulting s.r.l.. Toate drepturile rezervate. Imagini folosite cu licență de la Shutterstock.

Competent Consulting