Cele 3 calităţi ale unui curs de NLP

Cum poţi să-ţi protejezi investiţia de timp şi bani

Cei interesaţi de formările în NLP (programare neuro-lingvistică) sunt bombardaţi cu mesaje promoţionale care promit că una sau alta dintre ofertele de pe piaţă reprezintă fie „cel mai complet”, fie „cel mai complex”, fie „cel mai certificat” curs din România.
Nimeni, însă, nu defineşte ce înseamnă cu adevărat „complet”, „complex” sau „certificat”, astfel că depinde de curiozitatea, timpul şi abilităţile de căutător de informaţii ale fiecăruia să-şi găsească explicaţiile.
Fiindcă în 2008 Competent Consulting a fost prima companie care a lansat acest tip mesaj de diferenţiere şi continuă să fie singura care reuneşte cei 3 C în toate formările pe care le oferă, ne facem datoria să eliminăm ambiguităţile şi să oferim publicului interesat informaţiile necesare pentru luarea unei decizii care să respecte timpul şi banii investiţi într-o formare NLP.

Programarea neuro-lingvistică (NLP) este arta, ştiinţa şi tehnologia eficienţei, succesului şi dezvoltării personale. Ea ne permite modificarea trăirilor (programare) prin optimizarea modului în care percepem lumea (neuro-) şi utilizarea corespunzătoare a comunicării (lingvistică).
Chiar dacă pare o colecţie de concepte, modele şi tehnici, NLP este în primul rând o atitudine susţinută de abilităţi specifice, ce se pot obţine doar printr-un proces de dezvoltare personală concentrat şi susţinut.
Aceste caracteristici fac ca formările NLP să fie diferite de alte tipuri de formare a adulţilor, în sensul că:
 1. accentul este pus pe experienţele directe ale participanţilor, nu pe modele teoretice sau prezentarea unor studii de caz,
 2. interacţiunea este multi-nivel, trainerul relaţionând cu participanţii atât verbal, cât şi non-verbal, atât conştient, cât şi inconştient,
 3. sunt activate echilibrat gândurile, emoţiile şi corpul, nu doar unul sau două dintre aceste componente,
 4. atenţia este distribuită echilibrat între prezent, memorie şi imaginaţie, fără a acorda prioritate uneia sau alteia dintre sursele trăirilor noastre,
 5. sunt create condiţiile pentru dezvoltarea unor abilităţi specifice, fără care tehnicile nu au cum să funcţioneze.
Mai pe scurt, un curs de formare în NLP este:
 • experienţial,
 • provocator şi imprevizibil,
 • armonizant,
 • integrativ,
 • practic.
Iar un formator capabil să creeze şi să adapteze un astfel de curs pentru orice grup de participanţi are minim acest set de competenţe:
 • capacitatea de a declanşa experienţe diferite de cele obişnuite şi de a facilita găsirea sensului, a semnificaţiei lor pentru participanţi,
 • abilităţi de comunicare directă şi mascată cu nivelurile conştiente şi inconştiente, atât la nivel personal, cât şi de grup, folosind tehnici verbale şi non-verbale,
 • capacitatea de calibrare („citire”) şi valorificare a semnalelor care indică derularea proceselor de gândire, a stărilor emoţionale şi a reacţiilor corporale, atât la nivel personal, cât şi de grup,
 • capacitatea de a opera cu diferitele structuri ale realităţii, precum şi cu realităţi trecute sau virtuale, pentru a urmări derularea proceselor de dezvoltare personală,
 • capacitatea de a demonstra şi instala toate abilităţile specifice NLP şi de a fi un model pentru modul în care ele se transformă într-un stil de viaţă.
Este simplu de verificat că despre aceste 5 capacităţi nu se vorbeşte decât în cadrul formărilor de formatori conduse direct de Richard Bandler şi certificate de Society of NLP, SUA.
Oricât de „european” ar suna numele altor asociaţii naţionale sau internaţionale ce oferă certificări alternative, curricula lor conţine maxim 2 din aceste 5 seturi de competenţe, ceea ce limitează capacitatea trainerilor de a oferi participanţilor o experienţă de formare completă, complexă şi certificată de un organism cu adevărat relevant la nivel mondial.
profesioniștii succesuluiCOMPETENT CONSULTING s.r.l.
Facilităm găsirea și implementarea soluțiilor creatoare, prin tehnici de coaching, NLP, Design Thinking și inteligență emoțională.
suntem la un click distanțăActivăm pe Rețelele Sociale
Din 2004, promovăm tehnicile inovatoare de dezvoltare personală și profesională în tote mediile de comunicare.
avem expertiza cu care te putem ajutaDomenii de Excelență
Din 1990, facilităm și accelerăm dezvoltarea personală și profesională.
profesioniștii succesuluiCOMPETENT CONSULTING s.r.l.
Facilităm găsirea și implementarea soluțiilor creatoare, prin tehnici de coaching, NLP, Design Thinking și inteligență emoțională.
suntem la un click distanțăActivăm pe Rețelele Sociale
Din 2004, promovăm tehnicile inovatoare de dezvoltare personală și profesională în tote mediile de comunicare.

Copyright © 2004 – 2020, Competent Consulting s.r.l.. Toate drepturile rezervate. Imagini folosite cu licență de la Shutterstock.

Copyright © 2004 – 2020, Competent Consulting s.r.l.. Toate drepturile rezervate. Imagini folosite cu licență de la Shutterstock.

Competent Consulting